Streekstad Centraal

Volgens OPA was het Alkmaarse college van B&W allesbehalve toeschietelijk wat betreft documenten over de veiligheid van de Singelgarage, ondanks herhaalde verzoeken. Zo trof de fractie wel een inspectierapport uit 2018 met twaalf verbeterpunten, maar niets over de aanpak daarvan. In antwoord op nieuwe vragen, stelt het college dat die verbeterpunten waren aangepakt.

Vanwege de zware rookontwikkeling bij de brand op 1 juli in de Singelgarage, vroeg de OPA nog eens of de ventilatie in orde was. Temeer omdat er al aanbesteding was gedaan voor een nieuwe rookwarmteafvoer-installatie (RWA). Het college stelt dat de huidige installatie, die stamt uit 1988, in april 2020 nog was goedgekeurd. B&W leverden het CCV-rapport bij de beantwoording van de raadsvragen.

Dat de rook slecht werd afgevoerd, komt omdat de Singelgarage een conventioneel ventilatiesysteem heeft. Die is daar simpelweg niet op gebouwd. Een RWA wel, maar dit meer geavanceerde systeem is in garages als de Singelgarage niet verplicht. Evengoed startte de gemeente in 2017 met een procedure voor de aankoop. Helaas te laat voor de brandweer, die op 1 juli veel hinder had van de dikke rook.

Uit 2019 is geen CCV-rapport. Het college erkent dat er vorig jaar geen algemene inspectie is gedaan. De planning was om deze te laten doen na installatie van de RWA. Voor de aanpak van de twaalf verbeterpunten in het rapport uit 2018 leverde het college documentatie bij de antwoorden.

Het college geeft meteen een update over de RWA. Inmiddels zijn de offertes op de aanbesteding beoordeeld, maar de gunning van de installatie staat op pauze. De installatie van de stroomvoorziening is vertraagd en zal nu eind dit jaar plaatsvinden. Zodra Alliander een tijdsplanning overhandigt, wordt de gunning gedaan. Desalniettemin lijkt heropening van Singelgarage sneller te kunnen geschieden. Eerder werd aangenomen dat deze niet voor 1 juli 2021 kon geschieden, nu houdt het college het tweede kwartaal van komend jaar aan.

Tot slot vroeg OPA hoe het zit met de andere Alkmaarse parkeergarages. Deze zijn volgens het college goedgekeurd, al zijn er wel een aantal verbeterpunten. Deze worden versneld aangepakt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl