Streekstad Centraal

Naar aanleiding van de grote branden in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, roept PvdA Alkmaar het college op zo snel mogelijk vluchtelingen in Alkmaar op te vangen. Fractieleider David Rubio Borrajo vindt de omstandigheden in en om Moria onhoudbaar, onmenselijk en gevaarlijk, en hij verwacht dat deze alleen maar slechter worden.

"Deze kwetsbare groep heeft een veilige plek nodig. Bed bad en brood. De kinderen in het bijzonder", zegt Borrajo. "Ze leven nu in erbarmelijke omstandigheden, het is schrijnend om te zien. En dan gaat ons kabinet akkoord met de opvang van 100 kinderen, maar in ruil voor een quotum. Dan ruilen we mensenlevens alsof het appels zijn. Ik neem dat het kabinet kwalijk. Duitsland zegde toe 1.500 vluchtelingen uit Moria op te vangen."

De PvdA-fractieleider heeft niet echt een getal in gedachten. "Het moet wel proportioneel zijn, Alkmaar heeft 109.000 inwoners. Maar we willen alleen in Alkmaar al 100 mensen kunnen opvangen". Op de vraag of het oude AZC nog leeg staat, zegt Barrajo dat dit voor zover hij weet het geval is. "Het is een gebouw van de Rijksoverheid dus daar is toestemming voor nodig, maar het lijkt mij een uitstekend locatie."

Er worden op sociale media wel eens opmerkingen geplaatst over dat politici die vluchtelingen dan lekker in eigen huis op mogen vangen. Voor zover bekend heeft slechts één politicus dat ook echt gedaan, nota bene een Forum van de Democratie-lid, namelijk Annabel Nanninga uit de Amsterdamse gemeenteraad. Zou Borrajo zelf een vluchteling uit Moria willen opvangen? "Ja zeker", antwoordt hij stellig.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl