Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Langedijk die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 30 september een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt de brieven naar ongeveer 19.700 inwoners van de gemeente.

Sinds 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Tot 28 juni 2020 maakte 57,5% van de inwoners van de gemeente Langedijk boven de 18 jaar een keuze over orgaan- en weefseldonatie. Daarvan gaf 60,5% toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 27,6% wil geen orgaandonor worden en 11,9% laat deze keuze over aan de nabestaanden.

Vanwege het coronavirus heeft iedereen extra tijd gekregen om een keuze in te vullen. Inwoners van de gemeente Langedijk die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 30 september. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie binnen zes weken geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Als het ministerie dan opnieuw niets hoort, noteert deze ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Daarop volgt een bevestigingsbrief.

‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat organen en weefsels na overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie nu al een keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

De Bibliotheek in Langedijk kan iedereen assisteren die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, zo bevestigt een woordvoerder. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken. Ze benadrukt dat het om neutrale ondersteuning gaat en mensen niet gestuurd worden in hun keuze.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl