Streekstad Centraal

Medio 2019 heeft gemeente Langedijk een nieuw verkeersonderzoek laten doen door ingenieursadviesbureau Sweco. Een belangrijk onderdeel daarvan was een analyse van de doorstroming in Sint Pancras. Het rapport van deze analyse is gepubliceerd. Ook de resultaten van een recent gehouden enquête staan erin. Op 24 september volgt een presentatie via Zoom voor bewoners en in oktober is een inspraakronde over problemen en oplossingen.

Tijdens de analyse in Sint Pancras is op verschillende tijdstippen het gemotoriseerd verkeer (mvt) geteld aan de hand van kentekens. Het drukste punt is de Bovenweg ter hoogte van de Meeuwenlaan, met op een gemiddelde werkdag 5.900 mvt. In- en uitrijdend verkeer gaat vooral via De Helling (4,500 mvt) en de Kruissloot (4.400 mvt) van en naar de N242. Verder is doordeweeks het aantal fietsers geteld. Ook voor fietsers is de Bovenweg bij de Meeuwenlaan het drukst met een gemiddeld aantal van 3.500 per werkdag. Er zijn volgens het rapport te weinig goede doorfietsroutes om bijvoorbeeld de stations in Heerhugowaard en Alkmaar Noord te bereiken.

Omdat aansluiting van De Helling op de N245 ongewenst veel verkeer de Benedenweg opleverde was al in 2013 onderzoek gedaan naar diverse ontsluitingsvormen, waaronder het doortrekken van De Helling naar de Bovenweg door verplaatsing van de school, een noordelijke randweg en het doortrekken van de Westelijke Randweg naar de Berenkoog in Alkmaar. Naar deze aanpassingen is opnieuw gekeken.

De enquête kende 119 respondenten met een vrij gelijkmatige verdeling over het type vervoer, inclusief de benenwagen. Ze gaven 213 meldingen. Er bovenuit staken de 52 over de weginrichting, vooral van fietsers en voetgangers. Grootste pijnpunten waren de Bovenweg, Benedenweg en Twuyverweg in het centrum. Afgetekend tweede was het onderwerp (on)veiligheid met 43 meldingen, vooral in het centrum op de Bovenweg. Een van de andere onderwerpen was het openbaar vervoer. Beklag was er over gebrekkige aansluiting met de rest van Langedijk en Heerhugowaard, het aantal haltes en de frequentie van het busvervoer.

In overleg met de Dorpsraad en als onderdeel van het kernenbeleid besloot gemeente Langedijk om de resultaten van de verkeersanalyse en de enquête onderzoek met Pancrassers te delen en samen de beste oplossingen te vinden voor de verkeersproblemen. "U bent tenslotte de expert op het gebied van verkeer in Sint Pancras", was de gedachte.

De bijeenkomst op 24 september begint om 19:30 uur. Vanwege corona wordt deze digitaal via Zoom gehouden, met plek voor 80 aanmelders. Na opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het rapport is te vinden op gemeentelangedijk.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl