Streekstad Centraal

Dinsdagavond bracht René Schoemaker van de fractie HOP in de Heerhugowaardse commissie Stad en Ruimte de problemen met de Amerikaanse rivierkreeft ter sprake. Hij voerde aan dat deze kreeft een invasieve exoot is die voor ernstige schade zorgt aan walkanten van wateren, aan ecologische waterkwaliteit en andere schadelijke dieren aantrekt.

De rivierkreeften veroorzaken schade in het kwetsbare Oosterdelgebied in buurgemeente Langedijk. De aanpak van deze exoot schiet volgens hem tot nu toe tekort. Omdat de dieren zich niks aantrekken van gemeentegrenzen verzoekt hij het college onderzoek te doen naar hun de aanwezigheid in de wateren van Heerhugowaard.

Schoemaker vindt een ferme, breder gecoördineerde aanpak wenselijk en dat daartoe een breed overleg nodig is om tot concrete plannen te komen. Hij verzoekt het college dan ook om in overleg met het college van Langedijk te gaan en daarbij te sturen op het organiseren van een breed forum met andere overheden en instellingen zoals Staatsbosbeheer, Landschap Noord-Holland, de provincie, het ministerie van LNV en de Good Fish Foundation.

De resultaten van het forum zullen gebruikt moeten worden om een beleidsplan te maken, dat binnen een tijdsbestek van vijf jaar zorgt voor een beheersbare situatie in de Oosterdel betreffende de (schade van de) rivierkreeft.

Wethouder Annette Groot en de meeste andere fracties zien wel wat in het voorstel van Schoemaker. Alleen D66 en GroenLinks hebben hun twijfels. HOP dient nu een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering van september.

In de Hoevervaart vlakbij Alkmaar is overigens zeer recent een rivierkreeft gevangen. Omdat de visser niet wist wat hij ermee aan moest, heeft hij het dier maar weer teruggegooid.(foto: Wikipedia)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl