Streekstad Centraal

'Het gaat er niet om hoeveel erfgoed je hebt, maar wat je ermee doet’. Onder dat motto kent het erfgoedplatform van Kunsten ’92 jaarlijks de BNG Bank Erfgoedprijs toe. Dit is een nationale prijs voor de gemeente met het beste erfgoedbeleid en de uitvoering daarvan. Gemeente Alkmaar is dit jaar één van de genomineerden voor de juryprijs van 25.000 euro én voor de publieksprijs. Stemmen voor de publieksprijs kan via kunsten92.nl/activiteit/publieksprijs2020.

Alkmaar kent veel prachtig erfgoed, maar het gaat dus om een goed en duidelijk erfgoedbeleid, en de uitvoering daarvan. Stadsarcheologe en gemeentelijk coördinator erfgoed Nancy de Jong wil daarbij benadrukken dat de gemeente belangrijke partners heeft, zoals Adapt: "Mijn collega’s en ik zijn zeker niet de enigen die zich inzetten om zorg te dragen voor ons erfgoed. Ook veel anderen werken hier (vrijwillig) aan mee. Als we deze prijs winnen zou dat vooral een erkenning betekenen voor deze gezamenlijkheid."

Inwoners zijn steeds meer geïnteresseerd in de historische achtergrond van hun omgeving of familie. Ook bij maatschappelijke en economische vraagstukken kan erfgoed bijdragen aan oplossingen. Vraagstukken zoals het woningtekort. Daarnaast gaat erfgoed over identiteit en (ver)binding.

Voor Alkmaar zou ook de publieksprijs een welkome erkenning zijn, omdat het aangeeft hoezeer het lokale erfgoed leeft onder inwoners, bedrijven en bezoekers. Vandaar de oproep van de gemeente aan iedereen die het Alkmaars erfgoed een warm hart toedraagt: stem!

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl