Streekstad Centraal

De gemeente Heerhugowaard moet een woonplicht invoeren voor de eigenaar van nieuwbouwwoningen. Deze maatregel moet voorkomen dat beleggers nieuwbouwwoningen kopen, om deze daarna in de vrije sector te verhuren. Dat vindt de VVD-fractie in Heerhugowaard.

Volgens fractievoorzitter Falco Hoekstra verplichten steeds meer gemeenten de koper van een nieuwbouwwwoning om er zelf te gaan wonen. "Nu het tekort aan woningen nog zeker een decennium aanhoudt, blijft beleggen in de woningmarkt een interessante investering. Heerhugowaard bouwt in een snel tempo door en neemt ook maatregelen om de woningen goedkoop te kunnen bouwen. Dan wil je niet dat vervolgens complete woningbouwblokken worden aangekocht door beleggers, zoals in Alkmaar al gebeurt."

Woningmakelaars in Alkmaar schatten de omvang van het verschijnsel in deze regio verschillend in. Fionnuala Dollé van Van de Leygraaf Makelaars heeft de indruk dat het in Alkmaar nog maar sporadisch voorkomt, omdat er een plafond zit aan de huurprijzen die voor woningen gevraagd kunnen worden, en er in Alkmaar bijna geen rendement meer gemaakt kan worden bij het huidige prijsniveau van een koopwoning in de kaasstad. In Heerhugowaard is er volgens haar nog wel voldoende marge voor een belegger.

Woningmakelaar Jan de Jager van Kuijs Reinder Kakes ziet het verschijnsel nog wel zeer regelmatig en in de hele regio, zowel bij bestaande als bij nieuwe koopwoningen. Het zijn volgens hem vooral kleine beleggers, die bij de huidige rentestanden geen heil meer zien in een spaarrekening. Volgens hem worden zelfs tweede hypotheken afgesloten op eigen woningen om een extra woning te kopen voor de verhuur. Grotere beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars zijn vooral geïnteresseerd in nieuwbouwcomplexen. Als er geen regels voor zijn, zal de verkopende projectontwikkelaar er niet moeilijk over doen: "Die heeft eerder zijn project verkocht." De Jager ziet het fenomeen voorlopig niet minder worden: "Niet met de huidige rentestanden, de grote beschikbaarheid van kapitaal en de structurele krapte op de woningmarkt."

De VVD-fractievoorzitter Falco Hoekstra ziet dat ook zo, en wil maatregelen van de gemeente Heerhugowaard om tegengas te geven voor de nieuwbouwprojecten die de komende vijftien jaar worden neergezet. Het verschijnsel van het opkopen van hele appartementencomplexen is nu nog niet wijdverbreid in Heerhugowaard, maar de markt in Heerhugowaard leent zich er wel voor. Hoekstra: "Als we ons best doen om ergens betaalbare koopwoningen voor starters te realiseren, dan moeten dat straks niet dure huurwoningen worden omdat beleggers hier hun kans schoon zagen om ze op te kopen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl