Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Deze maand herhaalt KunstNetTV een documentaire uit februari 2018 met oud-buschauffeurs Arie Kok, Piet Mooij en Kees Bouwstra. Zij halen herinneringen op aan de Amerikaanse GMC of ‘De Stofzuiger’, een oude bus die met behulp van vrijwilligers, donateurs en sponsors gerestaureerd wordt.

Arie Kok, Piet Mooij en de inmiddels overleden Kees Bouwstra reden tussen 1948 en 1971 duizenden ritjes met de GMC tussen Alkmaar en Camperduin, Alkmaar en Bergen en Bergen en Bergen aan Zee. De populaire bus kreeg in de volksmond de naam ‘De Stofzuiger’ vanwege het model en gierende geluid. De buschauffeurs waren toen zelf verantwoordelijk voor de bus: van motor warm draaien tot het checken van de ruitenwissers.

De drie chauffeurs bezochten in 2018 de loods waar ‘De Stofzuiger’ als een meccanodoos in volle glorie wordt hersteld. Inmiddels zijn de restauratiewerkzaamheden al een stuk verder gevorderd sinds de filmopnamen. Verwacht wordt dat de bus over niet al te lange tijd weer kan rijden.

In 1948 verscheepte The General Motors Company (GMC) drie bussen naar Europa. Een GMC werd door de NHADO (Noord Hollandse Auto Dienst Onderneming) ingezet op de route Alkmaar-Bergen-Schoorl-Camperduin. Het is de enige (toen peperdure) bus van Amerikaanse makelij die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland werd gebruikt. Bij de SVA, Stichting Veteraan Autobussen, in Aalsmeer stond de bus te verpieteren.

Stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn besloot de bus over te nemen en te restaureren. KunstNetTV neemt de kijker mee terug in de tijd; een vervlogen tijd waarin elk huis een halte was en een passagier desnoods uit bed werd getoeterd!

In de gemeente Bergen is de tv-uitzending in de maand augustus dagelijks te zien om 10:00 en 22:00 uur bij HALStad Centraal op Ziggo-kanaal 47. Kijk voor meer informatie en KunstNetTV programma’s op kunstnet.tv.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl