Streekstad Centraal

Om twee verouderde, afgeschreven blusvoertuigen uit 2003 en 2004 te vervangen heeft de Heerhugowaardse brandweer sinds kort twee nieuwe bluswagens. Het gaat om tankautospuiten van het merk Mercedes Benz Atego met een opbouw van Rosenbauer, de grootste fabrikant van brandweerwagens ter wereld.

Per stuk kosten ze 320.000 euro, inclusief bepakking, exclusief btw. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft besloten tot de aanschaf omdat de oude wagens minder betrouwbaar en steeds duurder in onderhoud werden. De nieuwe wagens zijn voorzien van de laatste snufjes aan moderne, digitale techniek, en zijn zuinig en gebruiksvriendelijk. Na een gewenningsperiode, waarin chauffeurs en bemanning eventuele storingen en kinderziektes verhelpen, zal het nieuwe materiaal na de zomervakantie door het korps Heerhugowaard in gebruik kunnen worden genomen.

Met de twee nieuwe wagens komt de regionale brandweer in totaal op 20 blusvoertuigen van hetzelfde type. Alkmaar en Koedijk waren de laatste posten die ze aanschaften. Alkmaar kreeg de zijne (te zien op de foto) een maand geleden. Tot 2024 worden tot 38 tankautospuiten vervangen, is in het contract met de leverancier afgesproken. Daarmee is straks de helft van het wagenpark van de regionale brandweer van hetzelfde type. Dat is makkelijk bij onderhoud en beheer.

Van de oudere bluswagens gaat een deel nog een aantal jaren mee, een ander deel wordt verkocht en komt dan in het buitenland terecht. Onder andere in Zuid-Afrika rijden veel Nederlandse brandweerwagens.

Wie meer wil weten over het nieuwe materieel kan het YouTube-filmpje bekijken van brandweerstudent Tim Koomen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl