Streekstad Centraal

Het college van Alkmaar heeft iets bedacht waardoor de kredietwaardigheid van de gemeente stijgt. En dat is mooi als je van plan bent om veel geld te gaan lenen voor het grote Kanaaloever-woningbouwplan. Het college wil een bv gaan oprichten waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is. Die bv koopt vooralsnog twaalf panden die in het bezit van de gemeente zijn. Daardoor verdwijnen de lasten voor die gebouwen van de Alkmaarse begroting.

Arie Epskamp, fractievoorzitter van de Senioren Partij Alkmaar, moet het allemaal eerst nog maar zien: "Ik wil van het college weten wat de gemeente Alkmaar opschiet met deze constructie. Voor de aankoop van de panden door de bv is zo'n 110 miljoen euro nodig, terwijl ze in de boeken staan voor 94 miljoen. Waar gaat dat geld vandaan komen? Gaan ze daar belastinggeld voor gebruiken?"

Epskamp dringt aan op een verklaring van een accountant: "Bij de laatste begrotingsbehandeling in de gemeenteraad is een motie van Iris Zeijlemaker van het CDA raadsbreed ondersteund. Daarin stond dat bij constructies als deze altijd een accountant in de arm moet worden genomen die bekijkt of alles financieel goed in elkaar zit en rechtsgeldig is."

Het plan voor het oprichten van de bv moet eerst nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Epskamp: "Na de zomer wil ik in de Commissie Bestuur en Middelen nog eens flink van gedachten wisselen met wethouder van Financiën Pieter Dijkman."

De panden die Alkmaar kwijt wil zijn de Singel-, Vest-, en Schelphoekgarage, de nieuwbouwscholen Vroonermeerschool en Campus de Hoef, basisschool De Pauw, ’De Lange Muur’ (Stadskantoor, Landbouwhuis en Brandweerkazerne) en de cultuurpanden Stedelijk Museum, Podium Victorie, bibliotheek, De Vest en Artiance.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl