HALstad Centraal

Rivierkreeften zorgen voor behoorlijk wat schade in de natuur van Langedijk. Om hier wat tegen te doen heeft de gemeente een wedstrijd met leuke prijzen opgezet. Jeugdige vissers worden uitgedaagd om zoveel mogelijk kreeften te vangen en daarna levend (!) in te leveren bij Stichting Veldzorg. Voor de wedstrijd wordt een uitzondering gemaakt: een vispas is niet nodig. Ook mooi: restaurant- en thuiskoks kunnen de rivierkreeften gratis ophalen bij de stichting.

Er zijn week- en maandprijzen te winnen zoals vispassen en restaurantbonnen, er is een prijs voor de jongste deelnemer en een seizoenprijs voor wie de meeste rivierkreeften heeft gevangen. Wethouder Ad Jongenelen: "Begin oktober nodigen we alle winnaars uit en worden de prijzen uitgereikt. De hoofdprijs is een keuze uit een spelcomputer of een elektrische buitenboordmotor."

Rivierkreeften zijn het makkelijkst te vangen met een hengel. De diertjes lusten van alles zoals stukjes vis, vlees, honden- of kattenbrokken, maar ook maden, wormen en brood. VISBLAD-TV biedt meer informatie. Rivierkreeftjes zijn in leven te houden met een net in het water of in een emmer met ongeveer een centimeter water. Ondanks dat ze met kieuwen ademen, overleven ze niet erg lang, ondergedompeld in een emmer.

Het beste is om 's ochtends te gaan vissen, want de levende kreeften kunnen op werkdagen alleen tussen 12:00 en 13:30 uur afgeleverd worden. Liefhebbers kunnen ze tussen deze tijden ophalen, maar ze vinden gretig aftrek dus is het verstandig eerst even te bellen naar 06-53910453. Stichting Veldzorg is gevestigd aan de Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk.

Gerrit Arkesteijn, voorzitter Stichting Veldzorg, werd zaterdag op NPO Radio 1 geïnterviewd over de plaag en de wedstrijd. (foto: Wikipedia)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl