HALstad Centraal

De Rabobank is samen met Geldmaat op zoek naar een nieuwe plek voor een geldautomaat in Schoorl. Het huurcontract van de Rabobank met de huidige locatie loopt af in oktober en per vergissing wordt deze laatste geldautomaat in het dorp sinds 18 juni niet meer bevoorraad. De Rabobank doet momenteel zijn best om deze automaat nog een aantal maanden in bedrijf te houden. Ondertussen sluit het filiaal van de Rabobank in Bergen en is er geen zicht op terugkeer van een geldautomaat naar Groet.

Volgens Eveline Elsinga van Schoorlcommunity is het een zware klap voor de ouderen in de duinstreek dat ze nu nergens in de buurt geld kunnen opnemen. Volgens Elsinga krijgt het bewonersplatform heel veel reacties hierover: "Mensen zijn bezorgd, boos of soms zelfs wanhopig. Veel mensen kunnen niet zonder contant geld. Ze pinnen elke week hun boodschappengeld en weten zo tot het eind van de week rond te komen."

Ciska Plomp, woordvoerder van de Rabobank Alkmaar e.o., wijst erop dat er steeds minder wordt gepind, en ook de bezoeken aan de filialen sterk teruglopen. Ze beaamt dat Schoorl een geldautomaat nodig heeft. De huidige plek is echter na oktober niet meer beschikbaar omdat de eigenaar de huur heeft opgezegd. "Er zal een nieuwe locatie moeten worden gevonden, maar door de plofkraken wil bijna niemand meer een geldautomaat in zijn omgeving hebben. In een winkel of aan de muur, de zoektocht valt niet mee," stelt Plomp.

Cees Berkhout van de ondernemersstichting Duindorp in Schoorl laat weten dat ze zelf al contact hebben gezocht met de banken om te kijken wat de ondernemers kunnen doen om in Schoorl 'geld uit de muur' te behouden. Schoorlcommunity heeft wethouder Valkering in stelling gebracht om het tij te keren. De Rabobank verwelkomt bijstand van de gemeente Bergen bij het vinden van een nieuwe plek voor een geldautomaat: "Als we daardoor sneller een oplossing vinden, dan is die hulp natuurlijk alleen maar welkom."

Sinds vorig jaar hebben ABN AMRO, ING en Rabobank de handen ineen geslagen om geldautomaten via een gezamenlijke service aan te bieden. De gele geldautomaten gaan verder onder de naam Geldmaat. Geldmaat regelt de plaatsing, het onderhoud en de bevoorrading. Geldmaat houdt een website bij met alle locaties van geldautomaten. Dat worden er steeds minder. Eerder verdwenen de geldautomaten van de Rabobank in Bergen aan Zee, Egmond aan den Hoef en Groet.

Het filiaal in Bergen moet er nu ook aan geloven. Vanaf 6 juli kunnen klanten voor hun bankzaken en persoonlijk advies alleen nog terecht bij het hoofdkantoor aan de Robonsbosweg in Alkmaar, of op de kantoren in Heiloo, Heerhugowaard, Noord-Scharwoude en Castricum.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl