HALstad Centraal

Provinciale Staten van Noord-Holland roept gedeputeerde Jeroen Olthof op om de buurtbusverenigingen maximaal te helpen om weer op te starten. Dat moet ervoor zorgen dat het buurtbusvervoer in augustus weer zo goed mogelijk draait. Een motie van de SP met die oproep werd unaniem gesteund.

In de duinstreek rijdt normaal gesproken lijn 408 tussen Heiloo en Egmond aan Zee via Egmond-Binnen, en lijn 410 tussen Egmond aan Zee en Schoorl via Bergen aan Zee. Al snel na de uitbraak van het coronavirus, half maart, moesten buurtbussen in de garage blijven. Enerzijds omdat de bussen niet geschikt zijn om reizigers op anderhalve meter te vervoeren, anderzijds omdat de vrijwillige chauffeurs in grote meerderheid deel uitmaken van een risicogroep – veel chauffeurs vallen in de leeftijdsgroep 65-plus.

Bergen aan Zee en Egmond-Binnen zijn sindsdien door het uitvallen van de buurtbussen praktisch verstoken van openbaar vervoer. "In feite zitten er veel mensen opgesloten in hun dorp”, aldus SP-statenlid Wim Hoogervorst, de indiener van de motie. “Met het weer opstarten van het OV blijft de buurtbus nog in de remise. Dat is onacceptabel, ook al beseffen we goed dat buurtbusverenigingen hard werken om snel weer te kunnen beginnen.”

Hoogervorst pleitte in de Staten voor extra hulp van de provincie. “Samen met de buurtbusverenigingen, die vast goede ideeën hebben, kan de gedeputeerde nu zoeken naar de best mogelijke oplossingen om de buurtbussen weer te laten rijden”, zegt de motie. “Het kan niet zo zijn dat een flink deel van onze inwoners verstoken blijft van openbaar vervoer, alleen doordat het onmogelijk is om een buurtbus te laten rijden”.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl