Het gemeentebestuur van Langedijk eerde zaterdagochtend de veteranen uit Langedijk die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, recent of in een verder verleden. "Hun inzet en toewijding verdient blijvend respect."

Deze lokale Veteranenbijeenkomst vond plaats op de landelijke Veteranendag. Deze wordt dit jaar vanwege het coronavirus op een andere manier georganiseerd, via een uitzending van de NOS. Ook de lokale bijeenkomst op 20 juni in Langedijk werd om die reden afgelast. In plaats hiervan koos het gemeentebestuur voor een alternatieve viering om toch haar dank en waardering te kunnen uitspreken.

Om voldoende afstand tot elkaar te kunnen houden, was uitsluitend het Veteranencomité Langedijk uitgenodigd, bestaande uit Michel de Jongh, Frank Brouwers, Siem Smit, Marco Molenaar en Jan Witte. Alle veteranen in Langedijk krijgen een brief met een dankwoord van burgemeester Leontien Kompier en het aanbod van een presentje.

De leden van het Veteranencomité Langedijk hesen 's ochtends voor het Huis van de Gemeente de Veteranenvlag en de Nederlandse Vlag. Daarna luisterden ze naar een toespraak van burgemeester Kompier, waarbij ook wethouder Jasper Nieuwenhuizen aanwezig was.

"Tijdens de jaarlijks terugkerende ontmoetingen met veteranen, hoor ik verhalen over moed en durf maar ook over ontberingen en verlies. Dit zijn stuk voor stuk verhalen van mensen die iets bijzonders hebben gedaan", meent Kompier. "Zij zetten hun eigen belang opzij om een groter belang te dienen. Die verhalen maken elk jaar weer indruk op mij. Daarnaast confronteren verhalen ons ermee dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn en dat wij rijk zijn door in vrede en veiligheid te leven. Ook al laat de actualiteit van de laatste weken ons zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

"Het is noodzakelijk om met elkaar goed in gesprek te blijven en het gemeenschappelijke te zoeken in onze diepste waarden", benadrukt de burgemeester. "En van daaruit verbinding maken. Verhalen vertellen en uitwisselen geeft ook steun aan veteranen. Door deze te delen ontstaat inzicht en van daaruit begrip. Voor de veteranen zelf en voor de groep als geheel."

Na afloop speelde Langedijker Martin Slot van muziekvereniging Advendo op trompet ‘The Last post’ en genoten de aanwezigen in De Binding van koffie en gebak.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl