Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Zaterdag had eigenlijk de laatste dag van de Alkmaarse Plus Wandel4daagse moeten zijn, een feestelijke dag waarop duizenden wandelaars over de finish op het Waagplein lopen en het nog tot in de late uurtjes gezellig blijft. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. Om toch nog een beetje het gevoel van de vierdaagse te krijgen, liepen twaalf vrijwilligers van de organisatie de route.

"Het is bedoeld als steuntje in de rug van de vrijwilligers", legt René Wit, senior eventmanager van Le Champion uit. "Het is niet alleen leuk om te wandelen, het is ook van belang om met elkaar in contact te blijven". Vijftien kilometer moest er worden afgelegd. Vanaf de traditionele startlocatie Sportcomplex Oosterhout via het centrum en de Oudorperpolder naar Koedijk, en vanaf daar terug naar de binnenstad voor een finish op het Waagplein.

Maar eerst koffie bij het sportcomplex. En om een beetje knap voor de dag te komen, deelt Chantal Zwagerman shirtjes uit van het wandelevenement. Ze loopt zelf niet mee, maar verzorgt de koffie tijdens de pauze. Chantal moet nog erg wennen aan het idee dat er dit jaar geen wandel4daagse is. "Anders hadden we nu met duizenden mensen hier gestaan. Het is best een groot gemis."

Het startpistool was niet meegenomen maar met een brul van Zwagerman en wat bemoedigende woorden, gaan de vrijwilligers van start. Ruud Kajuiter uit Purmerend is een van de wandelaars. Hij is bij meer evenementen betrokken als vrijwilliger. "In het begin denk je lekker een weekendje vrij en nu wil je eigenlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Ik heb mijn collega's veel te lang niet gezien."

Na ruim twee uur wandelen kwamen de twaalf aan op het Waagplein in Alkmaar. Zet troffen geen finishboog, kaasdragers en fanfarekorpsen, maar winkelend publiek en mensen op terrassen. Om de wandeling toch feestelijk af te sluiten, worden er wél zonnebloemen uitgedeeld. "Ik begrijp nu wel iets meer van de emoties van mensen die binnenkomen", vertelt Kajuiter. "Ik heb toch wel een brok in mijn keel."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl