Streekstad Centraal

Verrassend veel steun was er dinsdagavond in de gemeenteraad van Bergen voor een nieuwe regeling voor de recreatieve verhuur van woningen in de gemeente. Doordat het voorstel werd gewijzigd en recreatieve verhuur niet langer werd beperkt tot juli en augustus, kon bijna de hele gemeenteraad zich erachter scharen. Slechts drie raadsleden bleven tegen: VVD'er Laura Hoogendonk en de eenmansfracties van Behoorlijk Bestuur Bergen en Gemeentebelangen.

Dankzij de aanpassing mogen inwoners van de gemeente Bergen vanaf volgend jaar hun eigen huis 63 dagen verhuren aan toeristen. Ze mogen zelf bepalen wanneer, de verhuurperiode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Het kunnen dus ook het hele jaar door de weekenden zijn. Voor de gemeenteraad is belangrijk dat de woningen voornamelijk worden gebruikt om zelf in te wonen.

De nieuwe Huisvestingsverordening geldt voor bezitters van een eigen huis die zijn ingeschreven in het bevolkingsregister in Bergen. Vakantiewoningen vallen buiten de regeling. Het regime geldt ook niet als het bestemmingsplan ergens recreatieve verhuur wel toestaat.

Ter controle komt er een meldsysteem voor elke dag dat een woning is verhuurd. Wethouder Valkering kondigde aan dat er na twee waarschuwingen wordt ingegrepen.

Het college zegde bovendien toe met de eigenaren van de terrasflat in Egmond aan Zee en van tweede woningen in Bergen aan Zee in overleg te gaan over een uitzondering in de nieuwe regeling. Een meerderheid van de gemeenteraad vond dat voldoende om het aangepaste voorstel te steunen.

Het opkopen van huizen door investeerders om alleen maar recreatief te verhuren is velen in de gemeente een doorn in het oog. Optimisten denken dat er hierdoor straks weer normaal gewoond kan worden achter 900 extra voordeuren.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl