Streekstad Centraal

Het kabinet besloot op 21 april dat topsporters weer op in aangewezen accommodaties mochten trainen, mits zij een A-status, Selectiestatus of High Potential status van het NOC*NSF hebben. Sindsdien zijn er uitzonderingen voor toppers zonder zo'n status. Het Regionaal Trainingscentrum Langebaanschaatsen mag nu weer krachttraining doen op het middenveld van Sportpaleis Alkmaar. Maar op één andere Alkmaarse RTC na, mag de rest nog nergens binnen trainen. Tot grote frustratie met name bij het RTC Trampolinespringen, ofwel Triffis.

Raymond Koen van Topsport Alkmaar stelt dat er toch wel lijn zit in welke RTC's van hogerhand goedkeuring krijgen. Het NOC*NSF kan maar een zeer beperkt aantal sporters ontheffing verlenen en daarbij wordt vooral gekeken naar niveau. Zo kreeg RTC Para-triatlon, met een aantal wereldtoppers, ruim een maand terug al groen licht om in de Hoornse Vaart te zwemmen.

En nu mag het RTC Langebaanschaatsen weer krachttraining in het wielerstadion. Maar het RTC Baanwielrennen mag de "eigen" baan gek genoeg nog niet op. Raymond Koen zegt de groep de benodigde status niet heeft: "De echte toppers stromen door naar het nationale centrum in Apeldoorn."

Frustratie is er vooral bij Triffis, dat zeker voldoende niveau heeft. Temeer omdat kinderen weer lekker in recreatieve trampolinehallen los mogen. Een vader een talent schreef op Facebook: "Kan iemand mij uitleggen waarom de kinderen hier wel mogen springen maar topsporters in de trampolinesport die wekelijks meer dan 20 uur trainen niet in hun eigen hal van 700m2?"

Raymond legt uit dat het de gymnastiekbond KNGU het trampolinespringen een paar jaar terug degradeerde na "tegenvallende prestaties". De vijf WK-deelnemers behaalden geen medailles. Toppers moeten nu zelfs voor EK's en WK's de eigen kosten betalen. Dat maakt een wederopstanding natuurlijk alleen maar lastiger. Én de bond wil niet pleiten voor de trampoline RTC's. Een extra klap in het gezicht voor hofleverancier Triffis, en een rampzalige

Raymond: "Het RTC Schermen mag ook niet in De Meent trainen, maar dat redt zich buiten wel aardig. Maar de trampolinespringers kunnen nu gewoon niet springen. Het duurt straks misschien wel een jaar voordat ze het weer 20 uur per week de zware belasting aan kunnen."

Achter de schermen wordt druk gelobbyd. Zelfs Alkmaars Tweede Kamerlid Rudmer Heerema is erop gesprongen met een VVD-nota. Raymond vindt ook dat ook de kunstschaatsers in Alkmaar een uitzondering waardig zijn. Maar mocht er niets geregeld kunnen worden, dan hoopt hij dat de RTC's toch op 1 juli weer open mogen, tegelijkertijd met sportscholen. "De corona-protocollen liggen klaar, maar we tasten in het duister net als de rest van Nederland."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl