HALstad Centraal

De gemeente Bergen (NH) is erin geslaagd om een aannemer te vinden die binnen het budget een nieuw, multifunctioneel centrum wil bouwen aan het Molenweidtje. De omgevingsvergunning is aangevraagd en als alles meezit, wordt op 1 oktober begonnen met de herbouw. Dat is drie jaar nadat een grote brand het multifunctionele complex in as legde.

Het proces na de brand om het multifunctionele complex te herbouwen, verliep lange tijd erg moeizaam.  Het gemeentebestuur had allerlei wensen voor de herbouw, maar de verzekering zou alleen uitkeren als eenzelfde soort accommodatie met dezelfde bestemming werd herbouwd. Vervanging van de fundering werd door de brandverzekering niet vergoed, maar vervolgens mislukte de aanbesteding toen geen enkele aannemer het zag zitten om op de intact gebleven kelders en de bestaande fundering iets nieuws neer te zetten.

In oktober vorig jaar leek het erop dat de herbouw niet zou doorgaan  en dat de inwoners van Bergen naar Alkmaar moesten blijven gaan om te zwemmen. Met externe hulp is toen nog één keer alles uit de kast gehaald. De planning staat onder druk: als in oktober niet is begonnen met bouwen, vervalt het  recht op miljoenen euro's aan verzekeringsgeld. Voor een nieuwe fundering stelde de gemeenteraad vervolgens tweeëneenhalf miljoen extra beschikbaar. Binnen het nieuwe budget wil Aannemingsbedrijf Van der Wal uit Den Helder het nu bouwen. Slangen+Koenis Architecten uit IJsselstein ontwierp het gebouw.

Het gebouw staat volledig in het teken staat van duurzaamheid. Het biedt straks onderdak aan een zwembad, sporthal, raadzaal en commissiezalen. Ook komen er een biljartruimte en een multifunctionele (ballet)zaal. Jongerencentrum Frats krijgt eveneens een plek in de nieuwe ‘huiskamer’.

De aanvraag voor een omgevingsvergunning is 23 april ingediend. Dat is hopelijk nog op tijd om op 1 oktober te starten met de daadwerkelijke bouw. In september wordt de oude fundering gesloopt.

In een interview met Cobouw vertelt wethouder Klaas Valkering hoe duurzaam het nieuwe multifunctionele complex gaat worden. De wethouder verwacht dat De Beeck in 2022 in gebruik kan worden genomen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl