HALstad Centraal

Burgemeester Piet Bruinooge heeft zich vrijdag in een videoboodschap en zaterdag via de Stadskrant gericht tot alle inwoners van Alkmaar gericht. "Lieve Alkmaarders, het gebeurt niet vaak dat ik u zo regelmatig toespreek. Het zijn echter bizarre tijden", zeg Bruinooge in de video, natuurlijk duidend op de coronacrisis. Hij spreekt zijn lof uit over hoe Alkmaarders zich aan de maatregelen houden en roept iedereen vol te houden en gezond te blijven.

Bruinooge stelt in de video dat hij de verlenging van de maatregelen tot minimaal 28 april goed en noodzakelijk acht, maar de negatieve gevolgen gaan niet aan hem voorbij. "De maatregelen treffen het hart van onze samenleving. In een anders zo bruisende stad, is het ineens stil op straat. En dat is heftig. Maar het laat ook zien dat wij allemaal doordrongen zijn van de ernst van de situatie en van de noodzaak van de maatregelen."

Nou ja, niet echt allemaal. In de Stadskrant merkt Bruinooge op dat hij nog steeds jongeren ziet die zich niet aan de regels houden. "Asociaal gedrag!"

"We zijn er voorlopig nog niet", vervolgt de Alkmaarse burgemeester in de video. "De druk op de ziekenhuizen is groot en de cijfers van het RIVM laten zien dat de coronacrisis vooralsnog niet achter de rug is. (...) Ik ga er ook vanuit dat we met z'n allen de adviezen opvolgen. Jong en oud. Alleen samen kunnen we de crisis de baas."

"Gelukkig zie ik dagelijks dat velen van u zich goed aanpassen aan de veranderende omstandigheden", zegt Bruinooge met grote waardering. "Ik zie en hoor geweldige initiatieven om anderen op verantwoorde wijze te helpen. Ik ben daardoor ontroerd en trots op ons Alkmaarders. Het wordt in de komende dagen en weken belangrijk om dit vol te houden. Zelfs als het mooie weer ons straks roept. Ook dan geldt het belangrijkste advies: blijf thuis, hou afstand. Alkmaarders, zorg alstublieft goed voor elkaar. Hou vol, blijf gezond!"

In de Stadskrant stipt Bruinooge nog de ondersteunende regelingen die het Rijksoverheid en gemeente Alkmaar hebben getroffen om inwoners, instellingen en ondernemers financieel tegemoet te komen. Maar ook dat er nu strenger wordt opgetreden wanneer regels worden genegeerd. Drietallen kunnen er nog met een waarschuwing vanaf komen. "Maar vier mensen of meer kan echt niet meer... dan gaat er ook echt bekeurd worden. Dat is niet natuurlijk niet wat we willen, dus help ons en spreek anderen ook aan op onverschillig gedrag. Leg het uw kinderen uit."

Wanneer Bruinooge schrijft over nog altijd samenkomende jongeren laat hij merken dat het hem menens is: "Als ze daarmee door blijven gaan, moet ik helaas deze plekken sluiten. (...) Ik ben er maar duidelijk in: niet meewerken aan de noodmaatregelen tegen het coronavirus is asociaal gedrag!"

De burgemeester schrijft verder over zijn waardering over alle medewerkers in de zorg- en hulpverlening, die nu onder grote druk staan. Het is hard werken en dat met risico op besmetting. "Maar ik wil ook niet vergeten hoe groot de druk is bij onze handhaving, bij mantelzorgers, in de distributie van belangrijke goederen en in de supermarkten". Hij roept mensen op om hen allemaal 1,5 m ruimte te gunnen. "Dat is wel het minste dat wij kunnen doen!"

Tot slot schrijft Bruinooge het verzoek uit dat het nu belangrijker dan ooit is om op elkaar te letten en elkaar te steunen. "Vooral de ouderen en de kwetsbare mensen in onze samenleving verdienen onze aandacht; zij hebben ons nodig. Laten we het samen doen!"

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl