Streekstad Centraal

Kroegen, restaurants en sportclubs zijn gesloten, contact met de medemens is er eigenlijk alleen via de computer, tablet en telefoon. En dat in een tijd waarin er wellicht juist meer behoefte is aan contact. Ook 'huizen van geloof' zoals kerken hebben de deuren moeten sluiten, er worden voorlopig geen diensten verzorgd.

Maar pastoor Jan-Jaap van Peperstraten van de RK Sint Laurentiuskerk / Alkmaarse Cuyperskerk in Alkmaar wil ook niet helemaal niks doen: "Iedere vrijdag en zondag zijn we tussen 10:00 en 13:00 uur geopend voor de mensen die toch even een kaarsje willen opsteken, of een moment van bezinning willen beleven. En in de Goede Week worden via een link op de website opnames uitgezonden van vieringen op  Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de beide Paasdagen."

Ook de Alkmaarse synagoge is gesloten voor de gelovige gemeenschap. "We volgen de instructies van het RIVM op, het is nu gewoon niet mogelijk om bij elkaar te zijn", zegt Loes Citroen, voorzitter van de Stichting Synagoge Alkmaar. "Maar de sabbath kun je ook thuis vieren, kun je juist thuis vieren. Zaterdag naar de synagoge zit er nu alleen niet in. Normaal zijn we ook geopend tijdens de Kaasmarkt, zodat toeristen ons kunnen bezoeken."

Voor de islamitische gemeenschap in Alkmaar is er nog wel een plek om het geloof gezamenlijk te belijden: De Sunni-Razvi Moskee in De Hoef. "We hebben daarover  contact met de veiligheidsregio. Omdat wij zo'n kleine gemeenschap zijn kunnen onze mensen nog komen", vertelt Nazier Anwar-Ali, tweede voorzitter. "Normaal hebben we zestig à zeventig man bij het vrijdaggebed, afgelopen vrijdag waren het er twaalf. In deze moeilijke tijd willen mensen extra in contact komen met hun schepper. Sommigen geloven dat de meeste zegeningen binnen de moskee plaatsvinden."

 

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl