Streekstad Centraal

Net als bij alle andere sportaccomodaties zijn ook bij de Alkmaarse voetbalvelden de hekken gesloten vanwege de coronacrisis. En dat zorgt uiteraard voor de nodige uitdagingen voor de betreffende voetbalverenigingen.

Alcmaria Victrix houdt de leden vooral op de hoogte via de website en de Facebookpagina. "Het is jammer dat we elkaar nu niet kunnen ontmoeten, maar het is nu eenmaal zo", zegt Laurens Overtoom, secretaris voetbalcommissie. "Het bestuur komt momenteel ook niet fysiek bijeen. Eén van ons is snipverkouden, dus de volgende vergadering doen we via een conference-call".

De coronacrisis vormt voor Alcmaria voorlopig geen bedreiging voor het voortbestaan van de club. "Onze organisatie is financieel gezond. Wat we voornamelijk missen zijn de inkomsten van de kantine elk weekend. Maar we krijgen pas last op de lange termijn, als de crisis zich heel lang gaat voortslepen." De spelers van de club zijn niet op zichzelf aangewezen als het gaat om het behoud van de conditie. "Elke trainer ontwikkelt een 'digitaal programma' voor zijn spelers, die het dan wel individueel moeten oppakken. Dat betekent oefeningen thuis, en buiten rondjes lopen."

Ook bij Kolping Boys houden ze zich strikt aan de maatregelen van de overheid. "Er is nog geen onderhoudsman op het terrein te bekennen", zegt verenigingsmanager Jan Beuckens. "Ik ben de enige die wat schoonmaakwerkzaamheden doet in de kantine en de kelder." De wekelijkse inkomsten uit de kantine worden node gemist, reden om de uitgaven zoveel mogelijk te bevriezen. "We doen geen bestellingen meer bij leveranciers, nog geen blik verf. De enige kostenpost is het salaris van de trainer van ons eerste team. Maar voor hem hebben we werktijdsverkorting aangevraagd bij het rijk, dat loopt nu." Van de spelers wordt verwacht dat ze zelf in conditie blijven, al is er wel enige sturing door de trainers via een app.

Bij AFC'34 klinken soortgelijke geluiden, ook daar worden de kantine-inkomsten gemist. Technisch coördinator senioren Jim Sligting hoopt dat naast de overheid ook de KNVB enige coulance toont als de crisis langer aanhoudt. Verder voelt hij vooral mee met de jongste leden van de club. "Aan die kleintjes is het niet goed uit te leggen wat er gebeurt. Ze zitten al thuis, dan willen ze juist graag lekker voetballen. We hebben er wel iets op verzonnen: op Facebook kunnen ze elkaar uitdagen. Wie het best een tennisbal hoog kan houden, of een rol wc-papier. Zo houden ze op een leuke manier toch een beetje contact".

Ook bij AFC'34 heeft de hoofdtrainer een conditieschema geappt naar de selectiespelers. Sligting: "Wij spelen op een redelijk hoog niveau, dus we mogen van onze spelers van het eerste elftal wel verwachten dat ze fit blijven, hoe lang dit ook gaat duren".

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl