Streekstad Centraal

Vastgoedontwikkelaars gaan in Alkmaar meebetalen aan infrastructuur en andere bovenwijkse voorzieningen. Donderdag stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met het voorstel hiervoor. Voor te bouwen huurwoningen gelden kortingen van 25 tot 100 procent. Na twee jaar wordt gekeken of de heffing effect heeft op koop- en huurprijzen.

Het stadsbestuur wil Alkmaar de komende jaren vooral de Kanaalzone flink bouwen maar dat betekent dat voorzieningen zoals infrastructuur, groen, parkeerplekken en ook maatschappelijke investeringen mee moeten groeien. De Wet ruimtelijke ordening biedt de mogelijkheid om ontwikkelaars mee te laten betalen. Zij profiteren immers van een nette en goed ingerichte gemeente. Meerdere gemeenten maken al gebruik van die optie.

Er zijn bijdragen per m² vastgesteld, afhankelijk van het soort vastgoed en woninggrootte. Voor huurwoningen gelden kortingen van 25 tot 100 procent. De volledige vrijstelling geldt voor onder de 35 m², tot de jongerengrens. Bovendien verschilt de heffing per deel van de gemeente. De heffing is het hoogst voor het stadscentrum en het laagst in Alkmaar Noord. Voor commercieel vastgoed gelden diverse wegingsfactoren.

BAS en SPA vreesden dat met name starters de dupe zijn van de heffing en coalitiepartij PvdA wilde vrijstelling voor alle sociale woningbouw. Woonwaard had gesteld dat de heffing de komende jaren drie ton zouden kosten, terwijl de wooncorporatie al krap zit. Maar extra kortingen kwamen er niet, temeer omdat de gemeente dan juist bij verreweg het grootste project, de herontwikkeling van de Kanaalzone, veel heffingen zou mislopen. Wél wordt op verzoek van GroenLinks en de PvdD over twee jaar naar effecten op de woningmarkt gekeken.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl