Streekstad Centraal

Het Openbaar Ministerie eist 160 uur werkstraf en een jaar rijontzegging voor de 31-jarige Ennes I. Volgens de Officier van Justitie reed de Alkmaarder in mei 2019 veel te hard toen hij een geleende Porsche 911 Turbo in Bergen volledig aan puin reed, met twee vrienden aan boord. Een van de twee raakte zwaargewond en houdt er blijvend letsel aan over. "Het is een wonder dat iedereen het overleefd heeft", zei de OvJ volgens mediapartner NH Nieuws.

Ennes I. had de sportwagen geleend van een vriend uit Bergen. Toen hij later naar een verjaardag ging, besloot hij twee vrienden uit te nodigen voor een ritje. "We gingen gewoon een rondje rijden voor de lol", verklaarde I. aan de rechter. "Als je van dit soort auto's houdt geeft dat wel een bijzonder gevoel maar het was zeker niet de bedoeling om even wat te gaan testen."

Ver kwam het drietal niet. Op de Bergerweg raakte de auto bij een wegversmalling in een slip en kwam in de berm, waarop het tractiesysteem inschakelde. Het systeem en een poging van Ennes om weer op de weg te komen mochten niet baten. Dat blijkt uit data van de boordcomputer. Twee bomen en twee lantaarnpalen werden uit de grond gereden. Vooral de voor- en rechterzijde van de Porsche waren aan puin.

I. kwam zelf met de schrik vrij, maar zijn medepassagiers hadden geen geluk. Een van hen was aanwezig tijdens de zitting. Hij had een open polsbreuk, handletsel, een gescheurde slagader en een gebroken rib opgelopen en het is nog maar de vraag of hij zijn werk weer zal kunnen doen. "Het gaat beter maar mijn hand wordt nooit meer de oude."

Tijdens de rechtszaak was vooral de gereden snelheid onderwerp van discussie. De twee slachtoffers erkenden dat ze te hard reden. I. had dat na het ongeluk ook toegegeven tegen over agenten, maar daar herinnert hij zich nu naar eigen zeggen niet meer.  "Ik was in shocktoestand dus ik weet er niets meer van. Als ik het wist zou ik het u zeggen."

Uit boordcomputer en GPS-data blijkt dat I. tussen de 100 en 130 km/u heeft gereden, waar hooguit 50 km/uur toegestaan is. Maar volgens zijn advocaat is niet duidelijk hoe hard hij reed. "Het is algemeen bekend dat GPS-gegevens niet exact zijn. Dat is afhankelijk van heel veel factoren."

De advocaat pleit er dan ook voor dat I. vrijspraak krijgt en zijn vroegtijdig geretourneerde rijbewijs mag houden. Dat zijn rijontzegging van een jaar al na vijf maanden werd teruggedraaid zorgde in oktober voor enige ophef. I. was als gevolg van de crash zijn baan kwijtgeraakt en vroeg zijn rijbewijs terug om als zelfstandige te kunnen werken. De rechter ging overstag.

"Ik vind het vreselijk wat er gebeurd is en ik wil heel graag weer mijn leven oppakken. Het klinkt misschien gek maar ik vind dat ik genoeg gestraft ben", zei I. Volgens de Alkmaarder wordt hij in Bergen met de nek aangekeken. Hij heeft PTSS en loopt hiervoor bij een psycholoog.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl