Streekstad Centraal

Noordwest Ziekenhuisgroep kan verder met de bomenkap die nodig is voor de vernieuwbouw van het Alkmaarse ziekenhuis. Eind vorig jaar werd de kap voorlopig stilgelegd, nadat stichting Red de Hout naar de rechter was gestapt. De rechtbank heeft het verzoek nu echter afgewezen en Noordwest hervat het werk zodra een ecoloog heeft vastgesteld dat er geen vleermuizen in de te kappen bomen zitten.

Johan Bos, voorzitter van actiegroep Red de Hout is begrijpelijkerwijs niet blij met de uitspraak: "Dit is het failliet van Alkmaar. De gemeente wordt geregeerd door een ziekenhuis dat alleen maar met zichzelf bezig is.", zo laat hij via Facebook weten. "Deze uitspraak was uiteraard te verwachten. NWZ, Alkmaar, Omgevingsdienst en Sweco hebben de rijen gesloten en daar is niet tussen te komen. Kennelijk is de rechtspraak een verlengstuk van dit systeem."

Het gaat om zes bomen op het ziekenhuisterrein en 35 bomen in de Westerhout. "Een aantal te kappen bomen blijft nog tot februari 2021 staan. Dat geeft vleermuizen gelegenheid om stapsgewijs te wennen aan de veranderende omgeving, waaronder de vleermuiskasten die momenteel worden opgehangen.", laat NWZ via een persbericht weten.

De te kappen bomen staan op de plek waar in de loop van 2020 het bouwterrein wordt ingericht. Alle te kappen bomen worden één op één gecompenseerd. Daarbij gaat het om kwalitatieve compensatie; als een grote boom moet wijken, komt er een grote boom voor terug. In het bestemmingsplan is afgesproken wat de kaders hiervoor zijn.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl