Streekstad Centraal

Vorig jaar zat er weer iets meer beweging in de Alkmaarse huizenmarkt. Werden in 2018 nog 296 woningen verkocht, afgelopen jaar kwam het aantal op 315. Deels komt dit door nieuwbouwprojecten. Het slechte nieuws, voor kopers in ieder geval, is dat de gemiddelde huizenprijs steeg van 267.700 euro naar maar liefst 294.600 euro. Dit blijkt uit een analyse van Leygraaf Makelaars.

Al gaan Alkmaarse huizen net als vorig jaar nog voor gemiddeld 0,3 procent onder de vraagprijs van de hand, de flink gestegen verkoopprijs geeft aan dat er nog altijd veel krapte is op de Alkmaarse koopwoningmarkt. Die krapte is ook zichtbaar in het dalende woningaanbod. In 2018 was dat aantal ongeveer 200 en vorig jaar nog maar zo'n 160. Bijna de helft werd dus al verkocht voor officiële aanbieding.

In Alkmaar en omstreken was de woningkrapte het grootst wat betreft tussenwoningen. De krapte-indicator was 1,3. Dit betekent dat er doorgaans slechts één tussenwoning te koop stond, soms meer. Wat betreft hoekwoningen en appartementen onder 80 m2 was het niet veel beter. Hiervoor gold een krapte-indicator van 1,5.

Drukkende factoren voor de nieuwbouw waren de perikelen rond de stikstof- en pfas-normen, maar die zijn nu deels verholpen. De stikstofwet is verduidelijkt en de normen voor potentieel schadelijke pfas-stoffen is verruimd.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl