Streekstad Centraal

De Leerlingenraad van Alkmaarse Daltonschool Liereland bestaat dit jaar tien jaar en dat werd maandag gevierd met taart en een traktatie voor alle leerlingen. Eén van de oprichters, Olga Kruize was erbij, om de huidige raadsleden te vertellen over het ontstaan van de LR. Destijds was het de eerste Leerlingenraad op een basisschool in Alkmaar.

Olga Kruize zat destijds in de Ouderraad van de Daltonschool. Zij vond het heel belangrijk binnen daltononderwijs dat kinderen hun mening kunnen geven en een stem hebben. Het is tenslotte hun school. Ze schreef een plan en werkte dat samen met juf Margriet Hoekstra - inmiddels directeur - uitgewerkt. Twee kinderen per groep mochten voor twee jaar zitting nemen in de raad. Vooraf werden klassenideeën geïnventariseerd die in de LR werden besproken.

“Het was gelijk een groot succes”, aldus Olga. “De kinderen hadden ideeën waar wij als ouders en leerkrachten niet over nadachten. Ze vonden bijvoorbeeld de zeep niet prettig. Die is toen vervangen door zeep dispensers. De jaarlijkse schooldisco is toen ontstaan en heel veel schoolpleinideeën, waaronder de schooltuin.”

Margriet vult aan dat ook het Open Podium in het Engels een idee is van de LR. Op de vraag van raadslid Daan wat Olga het beste idee vond, antwoordt ze “het thema pesten heeft grote indruk gemaakt. De LR die namens alle leerlingen zei ‘wij willen niet dat er op onze school gepest wordt’. De LR heeft daarover een presentatie gemaakt en is langs alle groepen gegaan om erover te vertellen.”

Maar er werd ook nagedacht over gezonde voeding en de betegeling op het schoolplein, omdat er telkens plassen bleven liggen na regen. Margriet: “Ik moest de gemeente bellen, ook al ik dat al een paar keer gedaan. Maar omdat het een idee van de LR was, kwamen er gelijk de volgende dag stratenmakers. En trots dat de raadsleden waren!”

Olga vond het vooral ook leuk met elkaar en vertelt dat ze af en toe, samen met de leraren, een 1 aprilgrap verzonnen voor de school. Zo zou eens het water de hele dag afgesloten zijn. “Daar kwamen de leerlingen aan met grote anderhalve literflessen vol water”. De huidige raadsleden beginnen gelijk met brainstormen over de komende 1 april. Die taak was nog niet eerder bekend bij ze

Na het eten van de speciaal voor de LR gemaakte taart, krijgen ze leerlingen een dienblad met mandarijnen en doosjes rozijnen om in de klassen te trakteren. Samen het dienblad dragend lopen ze weg. "Mooi die samenwerking", vindt directrice Margriet.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl