Streekstad Centraal

In de laatste Alkmaarse raadsvergadering van 2019 is een motie van het CDA aangenomen om tijdens evenementen alleen nog plastic statiegeld-bekers toe te staan. OPA stemde tegen en vraagt het college om deze motie naast zich neer te leggen. Volgens de lokale partij is er vooraf geen overleg geweest met organisatoren. Bovendien worden zo mogelijk betere opties geblokkeerd, zoals 'biobased plastics; plastics niet van aardolie gemaakt, maar van bijvoorbeeld zetmeel, PHA of melkzuur-polymeren (PLA).

OPA zegt niet te houden van betutteling met extra regeltjes en ziet het verplichten van een statiegeld-beker als een bedreiging voor veel evenementen. De partij vertrouwt erop dat ondernemers milieubewust genoeg zijn om met elkaar en de gemeente tot goede oplossingen te komen. De partij wil van het college weten wat voor consequenties de motie heeft voor evenementen als Koningsdag.

Het CDA stelde dat de EU voorstander is voor het verbieden van wegwerp plastic per 2021. "Deze overweging is niet juist", stelt Victor Kloos. "Volgens de 'Single Use Plastic' richtlijn moeten lidstaten voor 1 januari 2026 aangetoond hebben dat ze voldoende maatregelen hebben genomen om het gebruik van plastic terug te dringen. Dus van het in de motie genoemde verbod in 2021 is geen sprake." (foto: Pexels / FOX)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl