Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Een aantal kerstkaarten vanuit de omgeving van het Hooftplein in Alkmaar zullen nooit aankomen. Donderdagavond is de brievenbus opgeblazen, waarschijnlijk met zwaar vuurwerk. Op de grond ligt verkoolde post, waaronder een kerstster en een CD'tje. "Dit is zo sneu", zegt Chantal van de schoonheidssalon om de hoek tegen mediapartner NH Nieuws. "Tuig is het!", vindt een ander.

NH nam een kijkje en trof een dame die net al haar kerstkaarten op de bus wilde doen. "Ja, ik heb zo'n veertig stuks bij me", vertelt ze. "Dit is wel echt heel jammer. Nu moet ik wat anders bedenken." Op dat moment was de bende al grotendeels opgeruimd.

Chantal van de schoonheidssalon ernaast trof de gesloopte de brievenbus gevestigd is, heeft de gesloopte brievenbus nog wel gezien. "Ik kwam vanmorgen op mijn werk aan en trof het zo aan. Er ligt een kerstkaart, een CD'tje. Dit is zo sneu. Ik ben wel blij dat mijn gevel nog heel is."

Op Facebook heeft Nikita een foto geplaatst van de bende die de vandalen achterlieten. Ze kwam rond 23:30 uur thuis van werk. "Dit gaat wel ver. Zeg maar dag tegen je lieve kerstkaart." Andere Alkmaarders reageren verbolgen. "Wat een hufters. Ik heb daar vorige week nog twee keer iets op de bus gedaan. Tuig is het!" Anderen reageren droef. "Al die mooie kaarten die nooit aankomen..."

Het is niet duidelijk hoe de brievenbus is gesloopt, maar het gaat vermoedelijk om zwaar vuurwerk. "Helaas hebben we hier ieder jaar mee te maken", zegt een woordvoerder van Post NL tegen onze mediapartner.

"Als dit gebeurt, proberen we zoveel mogelijk post alsnog te bezorgen. Ook beschadigde post leveren we nog af, mits de adressering nog leesbaar is. Als we zulke post bezorgen, gaat er een begeleidende brief vanuit PostNL mee, waarin we uitleggen waarom de post beschadigd is. Voor briefpost waarvan de adressering niet meer leesbaar is, zit er niet anders op dan dat het vernietigd moet worden."

Brievenbussen worden maandag 30 december afgesloten vanwege de grote kans op dit soort voorvallen. Donderdag 2 januari gaan ze voor 12:00 uur open. "We kunnen ze niet eerder sluiten vanwege het belang van postbezorging: we bezorgen dagelijks miljoenen poststukken en in deze tijd dankzij alle kerstkaarten nog meer."

Brievenbussen zijn niet het enige doelwit van vandalen. De nacht ervoor moesten een aantal prullenbakken in Heerhugowaard het ontgelden. Hiervoor zijn echter dankzij een getuige twee verdachten aangehouden.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl