HALstad Centraal

Het zag er even naar uit dat de Sinterklaasintocht in Heerhugowaard minder gezellig zou verlopen dan voorgaande jaren, maar dat bleek deze zaterdag niet het geval. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) besloot op het laatste moment niet te demonstreren in Heerhugowaard. Ook de activisten van de pro-Zwarte Piet-beweging lieten zaterdag Heerhugowaard links liggen.

KOZP had een vergunning bij de gemeente aangevraagd om te demonstreren langs de route van de intocht. Vandaag werd de precieze locatie bekend gemaakt, de groep mocht van de burgemeester demonstreren langs de Zuidtangent. KOZP heeft een persbericht verspreid met uitleg waarom het protest afgeblazen is.

KOZP stelt dat de gemeente last minute eenzijdig heeft besloten een verbod in te stellen voor de demonstratie op de overeengekomen locatie, om daar kinderen en pro-pieters aanwezig zouden zijn. De protestgroep droeg daarop vier alternatieve locaties aan, waar men zichtbaar zou zijn en toch ook de  veiligheid door de politie gewaarborgd kon worden. "Deze locaties werden met dezelfde drogredenen afgewezen door de gemeente."

"Vanwege de last minute afwijzing van de locaties door de gemeente, was er evenmin nog gelegenheid een kort geding aan te spannen", legt KOZP verder uit. "Dit staat in sterk contrast met de facilitatie van de demonstratie in Alkmaar door de politie van dezelfde regio. KOZP bezint zich, in samenwerking met Heerhugowaard Kan Het, op juridische vervolgstappen."

In het persbericht beklaagt KOZP zich ook flinke over inperking van protestrecht in Rijswijk wat betreft het aantal dat mocht demonstreren en de afgelegen locatie.  "Het demonstratievak had bovendien, zo bleek ter plaatse, makkelijk meer dan 500 demonstranten kunnen onderbrengen." Slechts honderd mochten komen. (foto: archief)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl