HALstad Centraal

De 27-jarige Z. en de 22-jarige H zijn veroordeeld tot zes jaar celstraf voor de gewelddadige overval op een ouder echtpaar op 19 juni in Zuid-Scharwoude. De derde verdachte, de 18-jarige De L., kreeg vijf jaar cel ondanks dat voor hem ook zes jaar celstraf was geëist. Ook moeten ze totaal ruim 10.500 euro schadevergoeding betalen aan de 79-jarige man die ze hadden diverse keren gestoken en fors hadden mishandeld, en 7.500 euro aan shockschade voor zijn vrouw.

De Alkmaarse rechtbank acht bewezen dat het drietal gezamenlijk de nachtelijke woningoverval pleegden. Niet veel later werden ze met nog twee anderen aangehouden terwijl ze in een grijze Volkswagen Golf met Belgisch kenteken vluchtten. De drie, waarvan één van Marokkaanse afkomst en één van Lybische, gaven elk verklaringen waarin zij hun eigen rol minimaliseerden, maar in grote lijnen én op de kernpunten bevestigen de verklaringen van De L. en H. de aangifte.

Tijdens de overval is het slachtoffer meermalen gestoken, onder andere met een mogelijk fatale wond in de borstkas. Ook is hij fors mishandeld. Zijn echtgenote moest het vanuit de slaapkamer aanhoren. Later brak ze vrij en trof hem hevig bloedend aan.  De rechtbank vindt het kennelijke gemak waarmee het slachtoffer is mishandeld en beroofd schokkend. De drie gaven toe onder invloed te zijn van alcohol- en drugs.

Z. bleef betrokkenheid ontkennen. De advocaat van H. probeerde zijn bekentenis nog te diskwalificeren als bewijs, omdat er geen tolk bij de verhoren was, maar de rechtbank stipte fijntjes aan dat H. telkens zei dat hij voldoende Nederlands sprak en het goed begreep. Dat is ook zo geconstateerd. Voor zijn advocaat die bij het eerste verhoor aanwezig was, was er geen reden in te grijpen, omdat H. een vraag niet goed zou hebben begrepen. Ook hij heeft geen verantwoordelijkheid willen nemen.

Voor de 18-jarige De L. werd adolescentenstrafrecht (18-23 jarigen) verzocht, maar dit is afgewezen. Wel hield de rechtbank enigszins rekening met zijn jeugdige leeftijd en dat hij deels direct bekende.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl