HALstad Centraal

Eikenprocessierupsen zijn een ware plaag voor mensen, maar koolmeesjes kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarom plaatste gemeente Heerhugowaard deze week veertig mezenkastjes aan de oostkant van de Oostertocht, en nog eens tien op andere plekken in de gemeente.

Hoewel koolmezen in het voorjaar broeden, beginnen ze nu al met het zoeken naar huisvesting. De gemeente zorgt ervoor dat ze een mooi plekje kunnen vinden, dichtbij bomen waar de jeukrupsen kunnen opduiken. De kastjes hangen aan de oost en noordoostzijde van de bomen, zodat ze zo goed mogelijk beschut zijn tegen de wind, die vooral vanuit de andere hoek komt.

De ingang van het kastje is een metalen plaatje met een opening van zo’n 32 mm. Spechten kunnen daar niet door. En om de vogels en de kastjes te beschermen tegen katten en vandalisme, hangen de kastjes op 2,5 à 3 meter hoogte.

Inwoners met eiken worden aangeraden om zelf ook een kastje op te hangen voor koolmezen. En de gemeente zou het leuk vinden om foto's te ontvangen van koolmezen in of om de tuin. (foto: Facebook / gemeente Heerhugowaard)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl