HALstad Centraal

Van de zeventien thuiswedstrijden die AZ speelde, waren er dertien met aanvullende veiligheidsmaatregelen zoals extra politie-inzet. Komend seizoen zijn dat er nog maar twee: die tegen Ajax en Feyenoord. Onder andere dit staat in het lokale Convenant Voetbal & Veiligheid, dat maandag ondertekend werd door AZ-directeur Robert Eenhoorn, burgemeester Piet Bruinooge, politie teamchef Jaap van der Woude en Officier van Justitie Bas Leeuw.

Het convenant moet een win-win situatie opleveren. Het idee is dat AZ zelf beter in staat is om voor orde en veiligheid bij thuiswedstrijden te zorgen. En zonder extra politie-inzet draagt de belastingbetaler weer minder bij aan bestrijding van voetbalvandalisme.

Bruinooge is volgens het NHD lovend over hoe de Alkmaarse club orde en veiligheid nastreeft, onder andere door supporters te benaderen en inspraak te geven over veiligheidsvraagstukken. Er werd in het verleden nog wel eens gereld, maar AZ-fans willen nu vooral genieten en denken graag mee. De club doet ook graag mee aan speciale trainingen met eigen personeel, de politie en nep-relschoppers.

Maar als AZ de identiteit van echte relschoppers niet zelf kan achterhalen, zal het hulp van politie of justitie nodig hebben. Het convenant biedt die mogelijkheid, want dat mag normaal gesproken niet. De definitie van (voetbal-) vandalisme is daarbij erg belangrijk, ter bescherming van de privacy van bezoekers.

Overigens zouden tijdens het seizoen nog andere wedstrijden extra politie-inzet kunnen krijgen. Denk aan wedstrijden waarbij de spanning onder supporters extra hoog zal zijn, zoals een Bekerfinale.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl