HALstad Centraal
00:00
55
00:00

Bomenkap, het blijft een gevoelig onderwerp in Alkmaar. Veel mensen denken dat gemeentewerkers lukraak met een kettingzaag op pad gaan om een paar bomen om te toveren tot houtsnippers. De realiteit blijkt heel anders; het is juist een redmiddel.

Zo zijn er kevertjes die tientallen iepen in Alkmaar besmet hebben met een schimmel die ze met zich meedragen. Onder andere aan de Huibert Pootlaan. "De schimmel is niet heel erg heftig voor de boom, maar de boom heeft er een extreme allergische reactie op. Die zet zijn houtvaten dicht en verdroogt" , legt Sander Schotten van Stadswerk072 uit. "Als de schimmel eenmaal in de boom zit, kan die ook door wortelcontact aan andere bomen doorgegeven worden."

De door de iepspintkever besmette bomen moeten volgens gemeentebeleid binnen twee weken worden na ontdekking worden omgezaagd en versnipperd. Zo voorkomt Stadswerk072 dat er nog meer iepen gekapt moeten worden. Of dat lukt is nog even afwachten, maar voorlopig kunnen Alkmaarders nog genieten van de iepen die er nog wel staan.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl