HALstad Centraal

Het aantal WW- uitkeringen in Noord-Holland Noord nam afgelopen maand met 4,8 procent af. Binnen het HAL-gebied was Langedijk koploper met een daling van 6,3 procent, gevolgd door Alkmaar (5,2%) en Heerhugowaard (2,9%). Het landelijke gemiddelde ligt op 3,2 procent en in de provincie is dat 2,1 procent.

In Langedijk ontvangen nog 285 inwoners in ieder geval deels een WW-uitkering, dat is slechts 1,9 procent van de beroepsbevolking. In Alkmaar en Heerhugowaard zitten respectievelijk 1.435 en 744 inwoners (deels) in de WW ofwel 2,4 en 2,5 procent van de beroepsbevolking. Ook dit zijn lage percentages.

Binnen de Noord-Holland Noord nam het aantal WW'ers meer dan tien procent af in de horeca & catering (12,6%), bouw (10,3%) en de relatief kleine cultuursector (16,9%). Ook hoog scoorden diverse industriële sectoren en uitzendbureaus.

De sectoren Landbouw, groenvoorziening & visserij scoorde een WW-afname van slechts 0,3%, maar in landbouw en groen werken meer zelfstandigen dan werknemers, en er wordt vaak gebruikt gemaakt van uitzendkrachten. Naar verwachting zal in 2020 de werkgelegenheid in deze twee Noord-Holland Noordse sectoren met zo'n 1 procent afnemen vanwege schaalvergroting. En vanwege verdergaande mechanisatie zal het accent meer naar technisch geschoolde werknemers verschuiven.

Ook wordt er in de sectoren agrarisch en groenvoorziening ingespeeld op veranderend consumentengedrag. Zo is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en genereren agrariërs steeds vaker neveninkomsten, bijvoorbeeld met kampeerterreintjes en eigen winkeltjes.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl