HALstad Centraal

In de gemeente Alkmaar wordt het gemaaide gras voortaan verwerkt volgens het 'Bokashi-principe'. Het gaat hierbij om ongeveer 1,4 ton ruw gras per jaar. Bokashi, het Japanse woord voor "goed gefermenteerd materiaal", is net als compost een bodemverbeteraar, maar tijdens de omvorming gaan geen voedingsstoffen verloren en komen er geen CO2 en schadelijke stoffen vrij.

Stadswerk072 laat het ruwe gras door Hoek in Ursem verwerken tot Bokashi. Het gras wordt bespoten met bacteriën, schimmels en bepaalde mineralen, en daarna luchtdicht afgedekt. Door deze afsluiting van zuurstof en ook een lagere temperatuur tijdens de omvorming, blijven voedingsstoffen beter behouden. Na acht tot twaalf weken is de bodemverbeteraar klaar.

De Alkmaarse Bokashi gaat naar een bietenteler en een aantal biologische bloembollenkwekers in de regio, om transport te beperken (ook weer milieuvriendelijk) en stortingskosten te voorkomen. Tot nu toe is er echter maar één afnemer binnen de gemeentegrenzen. Gemeente Alkmaar ziet graag dat in de nabije toekomst al het materiaal lokaal  wordt afgenomen.(foto: Hoek)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl