Streekstad Centraal

GroenLinks vraagt het college van Langedijk om opheldering over de mega-overschrijding van het budget voor inhuur van externen en pleit meteen voor meer transparantie. Voor extern personeel bleek het budget van 484.000 euro met maar liefst 4.023.000 euro overschreden.

GL-raadslid Maurice Schoutsen zit in de financiën en mede omdat Langedijk krap bij kas zit, doet hij met regelmaat controle via het Centraal Planbureau voor de Statistiek (CBS). "Ik moest vier keer kijken. Staat er nu echt vier miljoen extra?" De hoge inhuurkosten zitten vooral in de sectoren Overhead en Burgerparticipatie, met rond 1,4 en 1,0 miljoen euro.

Schoutsen is voorzichtig met conclusies. "Er zal gerust wel een verklaring zijn. Misschien staat het bedrag onder de verkeerde post." Maar het GL-raadslid wijst ook op een structureel probleem binnen het gemeentebestuur. "Het gaat zo vaak mis met de communicatie. Nee, we hebben het onder controle, wordt er dan gezegd".

Het college verstrekt eens per half jaar financiële overzichten en de afspraak is dat de raad apart updates krijgt bij grote afwijkingen. Specifiek over externen stond die afspraak in een notitie uit februari 2016 nog eens bevestigd. Het college stopte destijds met aparte rapportage omdat de inhuurkosten al jaren binnen de norm van tien procent bleven, maar er staat ook dat trendbreuken doorgegeven zouden worden. Vier miljoen extra is een beste trendbreuk.

In 2015 kwam het gebrek aan transparantie al eens flink in opspraak, toen het college zonder mededeling een voorziening van 850.000 euro voor Schietsport Langedijk, omdat de stichting diep in de schulden zat.

Maurice Schoutsen maakt zich zorgen want gemeente Langedijk staat voor diverse kostbare uitdagingen, zoals de energie-transitie en de zorg: "We hebben het gevoel dat we steeds op een achterstand staan". Hij begrijpt dat er soms nou eenmaal onvoorziene kosten zijn, "maar informeer ons dan".

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl