HALstad Centraal

In de gemeentelijke commissievergadering van dinsdag dienden GroenLinks, Senioren Heerhugowaard, PvdA, ChristenUnie, D66 en Nederland Duurzaam een motie in voor een verbod op het oplaten van ballonnen. “Feestjes moeten vooral gevierd blijven worden. Maar er komt zo overal plastic in het milieu. En de lol is er snel af, als je je realiseert dat er vogels en vissen door zullen sterven. Er zijn genoeg leuke alternatieven”, aldus Roy Korbijn van GroenLinks.

Nadat de Tweede Kamer in 2014 een motie aannam om het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan, hebben meerdere gemeenten een verbod ingevoerd en de zes Waardse fracties willen hierbij aansluiting. "Jaarlijks worden in Nederland tussen de anderhalf en twee miljoen ballonnen opgelaten", zegt Korbijn. "Ballonresten staan in de top-10 van meest gevonden zwerfvuil op het strand. Ze dragen bij aan zwerfvuil en de plastic soep in de oceaan. Dieren stikken of raken verstrikt." Het GL-commissielid richt zijn pijlen ook op wensballonnen. Ze leveren volgens hem 'behoorlijke risico’s' op wat betreft brandveiligheid, zeker in oude binnensteden.

GL-fractieleider Christiaan Kwint wil dat het verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente wordt opgenomen, zodat handhaving mogelijk is. Partijen als VVD, CDA en HOP zijn sceptisch. Ze vroegen zich af hoe er zou moeten worden gehandhaafd en of hier niet al iets over in de APV staat.

De motie geldt ook voor latexballonnen. Die zijn wel biologisch afbreekbaar, maar dat proces duurt 'enorm lang' en vaak zit er niet afbreekbaar lintje aan. Voor leuke alternatieven verwijst GroenLinks naar dieballongaatnietop.nl. Eenzelfde motie GL en de Partij voor de Dieren haalde het overigens tien maanden geleden niet in buurgemeente Alkmaar.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl