HALstad Centraal

Het eeuwenoude Alkmaarse kaasdragersgilde gaat met de beroemde choreografe Krisztina de Châtel aan de slag om een nieuwe KAAS-ceremonie vorm te geven dat tijdens de kaasmarkt te zien zal zijn.

De drijvende kracht achter dit idee is Karavaan. Tijdens de voorstellingen van Karavaan, 30 mei tot en met 10 juni, staat het thema 'Eigen grond' centraal. "Dat gaat heel erg over de grond waar je geboren bent of waar je je thuisvoelt, maar het gaat ook over de identiteit van de stad en dan ontkom je natuurlijk niet aan kaas hier in Alkmaar. Toen we 'Kaas' zeiden kwam meteen dit idee naar voren.", legt Els Schipper van Karavaan uit.

De kaasdragers liepen niet direct warm voor het plan. 'We zijn geen acteurs of we gaan geen toneelstukje opvoeren' was de eerste reactie van het gilde. Karavaan heeft de plannen heel goed moeten uitleggen om het gilde te overtuigen dat de KAAS-ceremonie ook een meerwaarde heeft. Els: "Na het luiden van de traditionele kaasbel om 10.00 uur zakt het rond 11.00 uur qua ceremonie een beetje in. Bezoekers die later aankomen missen een stuk beleving. Het is de bedoeling dat de nieuwe KAAS-ceremonie rond 11.00 uur plaatsvindt zodat de hele kaasmarkt-beleving een extra impuls krijgt. "

Krisztina de Châtel is aangetrokken om met het idee aan de slag te gaan en gaat samen met de kaasdragers het creatieve proces in. Els: "Zij kijkt precies wat de kaasdragers willen en kunnen, wat we kunnen versterken en hoe we dat aan elkaar gaan knopen. Juist omdat het iets moet worden wat van hen is. We gaan ze ook niet vragen om een dansje te doen. Dan hadden ze 'nee' gezegd op ons plan. Maar we hebben nu nog geen idee wat het gaat worden."

Op 31 mei en 7 juni wordt de KAAS-ceremonie opgevoerd op de kaasmarkt. Bij succes kan de ceremonie worden voortgezet.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl