HALstad Centraal

Volgens Gosse Postma, raadslid van het CDA, is het een goed idee om de panden in de Alkmaarse binnenstad die nu leegstaan om te bouwen tot woningen. "Dit duurt nu al een tijdje en er zijn veel mensen op zoek naar een woning dus dit zou een goede uitkomst zijn." De gemeente zou het dan wel het bestemmingsplan moeten aanpassen om het plan door te kunnen laten gaan.

Gemeente Alkmaar ziet dat volgens een woordvoerder echter niet zo zitten. "Als we het bestemmingsplan veranderen dan zou het winkelen en wonen moeten worden, nu is het gewoon winkelen. En dat is ook waar de binnenstad in de oorsprong voor bedoeld is. Wij als gemeente zien eigenlijk nog niks in het idee om huizen en winkels door elkaar te gooien. Het zou er ook niet echt mooier op worden waarschijnlijk. We hopen wel dat er een oplossing komt voor de leegstand en dat er nieuwe winkels komen, maar niet onmiddellijk woningen."

Nieuwe winkels plaatsen in de leegstaande panden is volgens Postma juist geen goede optie, omdat er dan nieuwe winkels komen die na een mogelijk mislukt avontuur ook weer verdwijnen waarna de panden opnieuw leegstaan. "Aan de kant van de Laat bij de Bierkade is het echt erg. Daar staan de meeste winkels leeg en dat geeft geen mooi straatbeeld. Daar moet verandering in komen." Al die lege panden zijn volgens het raadslid dat zelf ondernemer is ook niet erg aantrekkelijk voor het winkelend publiek. "Een combinatie van wonen en winkelen zou misschien juist een goed idee zijn, dan zijn de panden gevuld, maar hoeven huurders niet ergens te zitten waar ze eigenlijk niet willen. Er zijn namelijk nog maar weinig winkeliers die aan die kant van de Laat willen zitten."

In de makelaarswereld wordt het idee van Postma ook niet direct omarmd. Bij Leygraaf hebben ze nogal twijfels over het plan om "woningen tussen winkels te planten". Daarbij zou het volgens het makelaarsbedrijf niet erg praktisch zijn voor woningzoekenden. "De meeste woningzoekenden hebben in deze tijd geen erg hoog budget en woningen in de binnenstad zijn niet de goedkoopste. Voor hen zou het dus eigenlijk niets uitmaken of er woningen gebouwd worden en op de wachtlijsten zal het weinig veranderen. Wij zien dit niet als een goed uitvoerbaar plan met resultaten."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl