HALstad Centraal
00:00
55
00:00

De monumentale iep die op het Bolwerk in Alkmaar bij de historische ijskelder en het Kruithuisje stond is nu dan echt weg. Donderdag heeft Stadswerk072 de boom gekapt. De Hollandse iep die tussen 1900 en 1910 geplant is, moest wijken omdat hij scheuren veroorzaakte in de bovengrondse muur van het rijksmonument, de ijskelder.

Zo een grote boom kan natuurlijk niet in één keer omgezaagd worden. Eerst zijn de takken verwijderd en toen langzaamaan naar beneden ook de stam. De stam werd stukje bij beetje doorgezaagd en een grijpmachine trok de delen uiteindelijk helemaal los.

Gijs Scholtus van het Kruithuisje vindt het jammer dat de boom gekapt is. "Het was een mooie boom en hij stond er erg lang, het is jammer dat hij nu weg is. Even wennen." Ook wandelaars vinden het spijtig. "Dit is best even een treurig gezicht zo. Ik loop hier elke dag met mijn hond, en het gaf echt een bepaald beeld; zo'n grote boom midden op het Bolwerk op een heuveltje. Het is jammer, maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat de ijskelder vernield wordt. Dan is het prioriteiten stellen", vertelt een mevrouw.

Of een nieuwe boom de iep gaat vervangen is onbekend, al hopen wandelaars van wel. "Het zou zonde zijn als er geen mooie nieuwe boom komt, dit is toch een beetje kaal."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl