Streekstad Centraal
00:00
55
00:00

Geen oudjaar zonder oliebollen of appelflappen. Die flappen staan tegenwoordig niet meer bij iedereen op tafel en dat is zonde, vindt Talitha Klaassen van Inde Soete Suyckerbol in Alkmaar. Ze bakt deze dagen honderden Oudhollandse flappen, zoals haar moeder en oma ooit deden. Mediapartner NH Nieuws ging bij haar langs.

"De appel is het geheim van een goede appelflap", stelt Talitha Klaassen. "Je moet een goudreinet hebben van de betere groenteboer." En dan is er nog het beslag, maar wat daar precies in zit, zegt Talitha niet. "Het familierecept gaat van generatie op generatie."

Samen met haar man Kees runt ze 'Inde Soete Suyckerbol' in de Alkmaarse binnenstad. Een winkel vol Oudhollandse lekkernijen, en vandaag dus voor appelflappen. "Het zijn de échte appelflappen, geen beignets. Die hebben geen gat."

Het bakken ervan is redelijk bewerkelijk. "Dat is misschien wel de reden dat niet iedereen ze meer heeft. Het is een beetje een ondergeschoven kindje geworden." Maar menig Alkmaarder weet de flappen (en oliebollen) van Kees te vinden.

"Het is gewoon de ouderwetse zoals 'ie hoort, en ze maken ze al jaren heel lekker", stelt een van de klanten. Anderen zweren bij de flap. "Absoluut flappen. Lekker klassiek met dat gat erin."

Maar wie denkt dat Talitha vanavond zelf nog een appelflap verorbert, heeft het mis. "Na al die uren bakken eet ik vanavond niks. Hoe lekker ze ook zijn", lacht ze.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl