Streekstad Centraal

Una Cintiņa van de Alkmaarse Sint-Laurentiuskerk werkt alweer meer dan tien jaar in Nederland. De cantor-organist uit Letland kwam met het initiatief om muziek uit haar geboorteland in het zonnetje te zetten, omdat dit jaar het 100-jarig bestaan van de Baltische staten wordt gevierd. Dat gaat ze doen op maandag 29 oktober in de laatste editie van 'Muziek in de Laurentius 2018'.

“Hoewel Letland een van de dunstbevolkte landen van Europa is, is het rijk aan artiesten, schilders en musici", vertelt Una. "Het is een deel van de Letse identiteit om creatief te zijn. Zo ook de liefde voor de natuur”. Tijdens dit concert zal zij samen met saxofonist Bas Apswoude en sopraan Jeannette van Schaik, muziek ten gehore brengen van componisten uit Letland “voor wie natuur(bescherming) en geloof belangrijke bronnen van inspiratie zijn”.

Een van de bekendste Letse componisten is Pēteris Vasks, geboren in 1946. Van hem speelt Una ‘Cantus ad pacem’ – lied voor de vrede’. Zijn muzikale taal kenmerkt zich door eenvoud, welluidendheid en grote emotionele intensiteit. Vask's stijl is verwant aan die van Arvo Pärt uit buurland Estland. Tijdens dit concert worden naast orgelsolowerken composities voor orgel & saxofoon en orgel & zang ten gehore gebracht van achtereenvolgens Aivars Kalējs (1951), Rihards Dubra (1964) en Ēriks Ešenvalds (1977). De laatste is een van de meest gevraagde hedendaagse componisten van dit moment. Voor de 2014 World Choir Games in Riga, componeerde hij het Games-volkslied en leidde hij een grootschalige productie van Letse koorzangers met The King’s Singers.

Aanvang is om 20:00 uur en toegang is 8 euro, inclusief een drankje na afloop. Meer informatie op matthiaslaurentius.nl en alkmaarorgelstad.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl