HALstad Centraal

De eerste fase van de uitbreiding en modernisering van alstroemeriateler H.M. Tesselaar in het Heerhugowaardse Altongebied is opgeleverd. Gebruikmakend van een POP3 Verplaatsingssubsidie slaat het bedrijf drie vliegen in één klap: verplaatsing van verouderde opstallen uit het buitengebied naar Alton, nieuwbouw van het kantoor en de kantine en modernisering de verlichting. Het is alleen binnen wel heel erg paars nu.

Mede-eigenaar Melvin Tesselaar is trots op het resultaat. "Een dergelijk project vergt grote inspanningen van alle betrokkenen. Mede door een gedegen voorbereiding is de eerste fase voorspoedig verlopen. Wij hebben op 18.000m2 een hybride verlichtingssysteem gerealiseerd. Het systeem bestaat voor 60% uit nieuwe LED-verlichting en 40% uit herschikking van bestaande SON-T verlichting. De paarse LEDs geven een bijzondere sfeer in de kas en ik ben er ook nog niet helemaal aan gewend."

De modernisering zorgt ervoor dat er per vierkante meter meer alstroemeria’s kunnen worden gekweekt. Diffuus glas en LED-verlichting leveren samen 20% meer productie op. De LEDs besparen 25% energie en in combinatie met het glas zelfs circa 40%.

Fase twee van de modernisering is inmiddels gestart. Melvin Tesselaar: "Aan de achterzijde van onze vestiging aan de Altonstraat wordt op dit moment gewerkt aan de nieuwbouw van 10.600m 2 kas. Ook in deze nieuwbouw zal het hybride verlichtingssyteem worden toegepast. De planning is om begin november te starten met planten in deze nieuwe kas."

Fases drie begint in de winter. Middels verbouwing zal de interne logistiek verbeteren en het aantal koelcellen worden uitgebreid.

H.M. Tesselaar heeft POP3 Verplaatsingssubsidie gekregen. Deze provinciale subsidie bedraagt 30 euro per te slopen m2 kas. Daarmee kunnen de verouderde kassen van 22.000m2 aan de Hasselaarsweg en van 14.000m 2 in De Weere weg. In De Weere komt landbouwgrond, voor de andere locatie is nog geen alternatief.

Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is blij met de uitbreiding en modernisering van H.M. Tesselaar: "Het Altongebied zat in 2013 nog in zwaar weer en was niet toekomstbestendig. Inmiddels zijn in het gebied twee nieuwe bedrijven gevestigd en zijn bestaande bedrijven aan het moderniseren en hierdoor verbetert de hele uitstraling van het gebied."

Ook Monique Stam, wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid, is blij met de modernisering en uitbreiding van H.M. Tesselaar. "Door een nauwe samenwerking tussen de ondernemers, gemeente Heerhugowaard, provincie Noord-Holland, Ontwikkelingsbedrijf NHN, HVC en de Rabobank is het Altongebied nu op weg om één van de duurzaamste glastuinbouwgebieden van Nederland te worden. Ik ben trots dat deze innovatieve en vooruitstrevende bedrijven in onze gemeente gevestigd zijn."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl