Streekstad Centraal

De aan Heerhugowaard en Langedijk gerichte uitnodiging van Alkmaar heeft één en ander losgemaakt bij alle betrokken gemeenteraden. Ook op het Alkmaarse gemeentehuis wordt nogal verschillend gereageerd.

Heerhugowaard en Langedijk staan op het punt om groen licht te geven aan een ambtelijke fusie terwijl al voorzichtig wordt gesproken over de mogelijkheden van een bestuurlijke fusie. De last-minute uitnodiging van Alkmaar om gedrieën de mogelijkheid van een fusie te bestuderen wordt niet direct van tafel geveegd door Heerhugowaard en Langedijk. Wel hebben deze twee gemeenten besloten dat deze optie geen vertraging mag opleveren voor de al ingeslagen weg.

Het NHD heeft verschillende Alkmaarse fracties gepolst en meest uitgesproken tegenstander lijkt de grootste lokale partij OPA. OPA wil het liefst eerst de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk afwachten en over tien jaar de situatie opnieuw bekijken. Landelijke partijen zoals VVD en PvdA, kijken makkelijker over de gemeentegrenzen en zien voordelen in een omvangrijke fusie.

Als één grote gemeente in Noord-Holland kan er slagvaardiger richting de Provincie en Den Haag opgetreden worden, maar kan ook meer tegenwicht geboden worden tegen andere grote steden zoals Amsterdam en Haarlem. Een ander voordeel zien zij in het beter kunnen inrichten van de toebedeelde overheidstaken.

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl