HALstad Centraal

Voor het eerst ter wereld zijn er zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter langs de N194 in Heerhugowaard. Er wordt gebruik gemaakt van flexibel folie met zonnecellen op de dubbele vangrail naast de weg. De proef duurt een jaar.

Het rendement van zonnefolie is iets lager dan van zonnepanelen, maar de toepassingsmogelijkheden zijn veel groter en de prestaties verbeteren snel dankzij nieuwe ontwikkelingen in materialen. Na een kleinere proef, wordt nu groter onderzoek gedaan langs de N194. Ter vergelijking worden folies van 37 en 50 centimeter breed gebruikt.

Eind juli volgt installatie van de elektrische apparatuur en het trekken van de kabels. Wanneer ook de meetapparatuur geplaatst is kan gestart kan er getest. Met name de duurzaamheid van de materialen wordt in de gaten gehouden en of er genoeg energie opgewekt wordt voor straatverlichting. De hoop is dat er genoeg overblijft voor het energienet. In het najaar van 2019 worden de resultaten bekend gemaakt.

Het project wordt uitgevoerd door de Provincie, TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid, Hogeschool van Amsterdam en wordt gesubsidieerd door de iDEEGO (innovatie Duurzame Energie en Energiebesparing Gebouwde Omgeving) regeling van de topsector Energie, gefaciliteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). (foto: provincie Noord-Holland)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl