HALstad Centraal

De Provincie maakt 300.000 euro extra vrij om bedreigde busritten en buslijnen in Noord-Holland Noord toch te laten voortbestaan. Dit meldt mediapartner NH Nieuws. Daarmee komt de Commissie Mobiliteit tegemoet aan het verzoek van de PvdA-statenfractie om spitslijnen te regelen.

Per 22 juli start Connexxion een nieuwe dienstregeling en een aantal bussen in de regio zou alleen nog op telefonisch of app-verzoek rijden. De vervoerder zou daarbij een kwartier speling nemen om ook eventuele andere reizigers in de buurt op te kunnen pikken.

Veel gemeenten hadden bezwaar geleverd in de vorm van 48 verzoeken. Als ze de bedreigde buslijnen (volledig) in stand wilden houden moesten ze namelijk zelf maar betalen. Bij elkaar gaat het om miljoenen euro's, dus drie ton is bij lange na niet voldoende om alles te dekken.

Vooral in en om Schagen ontstond in november ophef over de geplande wijzigingen. Een SP-petitie met zeker 1.200 handtekeningen was overhandigd aan Provinciale Staten.  Er kwam ook een petitie vanuit Bergen omdat lijn 164 tussen Castricum en Egmond aan Zee op de tocht stond.

Maandag reisden vanuit de hele regio zo'n 40 actievoerders naar Haarlem om te protesteren. De SP had een bus geregeld om hen op te halen vanuit Callantsoog, Schagen, Heerhugowaard en Castricum.

Dankzij de extra subsidie blijft onder andere de 164 intact, al kost dat volgens het NHD 175.000 euro. Ook de 150/152 Alkmaar - Heerhugowaard - Nieuwe Niedorp was in gevaar. Volgens het nieuwe akkoord rijden er spitsbussen en een extra spitsrit voor buslijn 250. Het prijskaartje is 17.000 euro.

Op een aantal trajecten staan overigens juist meer bussen gepland. In maart neemt de Provincie een definitief besluit over de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in Noord-Holland Noord.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl