HALstad Centraal

Oud-piloot Julio Poch overweegt een procedure tegen de Nederlandse staat vanwege de rol die de Nederlandse autoriteiten hebben gespeeld in zijn zaak. Dit meldt mediapartner NH Nieuws. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei donderdag nadat Poch was aangekomen op Schiphol dat 'een procedure in de rede ligt'.

Knoops geeft aan dat hij de mogelijkheden onderzoekt, maar nog niet in detail kan treden. "De rol van de Staat moet eerst nader onderzocht en geëvalueerd worden". Hij stelt dat Nederland zeker niet verplicht was om in 2009 vluchtgegevens van Poch, die toen voor Transavia werkte, aan Spanje te verstrekken.

Nederland leverde niet uit, dus werd de mogelijkheid om Julio Poch in het buitenland aan te houden gegrepen. De man uit Zuidschermer werd op de luchthaven van Valencia aangehouden en daarna door de Spaanse overheid uitgeleverd aan Argentinië.

De 65-jarige Poch werd vorige week door de Argentijnse rechtbank vrijgesproken van het uitvoeren van dodenvluchten eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.

De voormalige piloot een zijn advocaat benadrukten tijdens de persconferentie dat de rechters unaniem waren over de vrijspraak. "Zijn onschuld staat onomstotelijk vast." De advocaat ziet een mogelijk hoger beroep dan ook met vertrouwen tegemoet. "Het gaat om gebleken onschuld, niet om een gebrek aan bewijs."

Poch liet weten dat hij erg blij is dat hij terug is in Nederland. Geflankeerd door zijn vrouw en dochter maakte hij een opgewekte indruk. Hij stond de pers in het Engels te woord.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl