HALstad Centraal

Onduidelijkheid over een mysterieuze rotte eieren lucht in Hensbroek, waardoor op 9 juli meerdere mensen misselijk werden. Gelijk werd gewezen naar de installatie van Biogast waar biogas wordt gemaakt, maar uit onderzoek is daarvan niets gebleken. Maar wat er dan wel is gebeurd, blijft een raadsel, zo meldt mediapartner NHnieuws.


Volgens verschillende omwonenden is het bedrijf Biogast Agro Hensbroek verantwoordelijk. Daar wordt van biomassa (mest, andere agrarische resten of resten van industrie en supermarkt) biogas gemaakt. De eigenaar zou vlak na het incident hebben erkend dat er bewust gas is vrijgelaten om een gevaarlijke hoge druk in de installatie te voorkomen.

Tegenover NH Nieuws ontkent managing director Menno Wichers dat verhaal. "Als er een te grote druk is en het gas niet weg kan, dan gaat er automatisch een overdrukventiel open waardoor we gas afblazen. Dat kan een rotte eierenlucht veroorzaken, die overigens niet gevaarlijk is. Maar in dit geval vielen we juist stil, omdat we een tekort aan gas hadden. Dus het kan niet van ons komen."

De Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUDNHN) heeft uiteindelijk twee keer onderzoek gedaan bij Biogast. Onder meer het monitoringssysteem is onderzocht. Daaruit is geconcludeerd dat Biogast niet de veroorzaker is geweest van het incident. Ook de veiligheid is volgens de onderzoekers op orde en alles voldoet aan de eisen.


SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@alkmaarcentraal.nl