00:00
55
00:00

Hoewel de Alkmaarders nog tot 8 mei 1945 moesten wachten voor de bevrijders in de Kaasstad konden worden onthaald vieren we jaarlijks op 5 mei de overgave van Duitsers en de daarmee gepaard gaande herovering van de vrijheid voor Nederland. Vrijdag was het weer 5 mei en werd het in Wageningen opgehaalde bevrijdingsvuur in Marken binnen op Alkmaars grondgebied verwelkomt.

Het vuur is door Alkmaarse hardlopers in estafettevorm naar Alkmaar gebracht, waarbij om de kilometer van loper werd gewisseld. Noodzakelijk "om er een goed tempo in te kunnen houden", zo laat Ron kabel weten die de Alkmaarse expeditie vertegenwoordigd. Vanaf Markenbinnen werden de lopers vergezeld door een stoet van in totaal 42 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel de lopers er al 135 kilometer op hadden zitten werd binnen de gemeentegrenzen nog eens 50 kilometer afgelegd om alle kernen aan te kunnen doen. Onderweg werd op een aantal plaatsen een kaars aangestoken en uiteindelijk werd in de Alkmaarder Hout het vrijheidsvuur ontsteken door burgemeester Bruinooge.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl