Op 4 mei herdenken wij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die in de wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we in het Nederlandse Koninkrijk in vrijheid kunnen leven. Daarnaast is 5 mei ook een dag voor bezinning. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend en zeer waardevol.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Sint Laurenskerk om 19.00 uur, spreekt burgemeester Piet Bruinooge de herdenkingsrede uit. Leerlingen van OBS Nicolaas Beets, Tom Groot, Shoshana Weizel, Rozemarijn de Weert en Emma Groot, dragen voor en het Regionaal Jeugdorkest Artiance - dirigent Otto de Jong – en organist Ronald van der Veen verzorgen de muziek. Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan voor de kranslegging door de heer en mevrouw Bruinooge en de twee minuten stilte om 20.00 uur. Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar en scouting De Geuzen verlenen hun medewerking.

Om 19.20 uur vertrekt de Oudorper Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg naar het monument aan de Bovenweg. Wethouder Victor Kloos loopt mee en legt, tijdens de herdenkingsceremonie bij het monument, samen met de burgemeester Hans Cornelisse van Langedijk, een krans.

Om 19.50 uur vertrekt het gezelschap van ‘Het Schermer Wapen’ naar het monument bij de kerk. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door wethouder Anjo van de Ven. In de kerk houdt de wethouder een toespraak evenals de uit de Schermer afkomstige heer Piet Posch, De Schermer jeugd en Schermers Fanfare verlenen hun medewerking aan de herdenking.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Rijp spreekt wethouder Pieter Dijkman. Aansluitend volgt een lezing door Frederique Windhorst: “Onbesproken momenten, door de ogen van toen en nu”. Hierin staan de ervaringen van kinderen in oorlogstijd centraal. Daarna volgt het Wilhelmus en gaat de Stille Tocht naar de Katholieke begraafplaats voor de kranslegging en twee minuten stilte. Aansluitend is de bloemlegging bij het monument nabij Noordeinde.

In de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en in de Grote Kerk in De Rijp staat een dubbelexpositie van kindertekeningen opgesteld. De tekeningen laten zien wat kinderen in oorlogstijd hebben moeten doorstaan. Daarnaast zijn er een paar tekeningen over hun dromen. Een deel van de tekeningen is gemaakt door Joodse kinderen in 1943 en 1944 toen zij gevangen zaten in concentratiekamp Theresienstadt. Het andere deel is gemaakt door Syrische kinderen in opvanglocaties van ‘Save the Children’ in Italië en in vluchtelingenkamp ‘Za’atari’ in Jordanië. De expositie is samengesteld door en aangevuld met tekeningen van Frederique Windhorst. Zij verzorgt dit jaar ook de herdenkingslezing in De Rijp.

De tentoonstellingen zijn te zien in Alkmaar op 5 en 6 mei van 11:00 tot 17:00 uur en in De Rijp op 6 en 7 mei van 14:00 tot 16:00 uur. En in beide kerken op 4 mei voorafgaand aan de Dodenherdenking.

Het 5 Mei Comité Alkmaar organiseert voor de 22e keer in De Alkmaarder Hout het Bevrijdingsfestival. Op twee podia spelen zeven bands en er zijn veel activiteiten voor kinderen. Nieuw dit jaar is ‘Speeddaten met Veteranen’. Voor het eerst is het mogelijk om enkele van de 550 Alkmaarse veteranen te spreken over hun (humanitaire) missies. Om 13.30 uur wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken door burgemeester Piet Bruinooge. Zie voor het programma bevrijdingsfestivalalkmaar.nl.

In de nacht van 4 op 5 mei brengen lopers van atletiekvereniging Hylas, politie, brandweer en inwoners uit de hele gemeente Alkmaar, het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar het Bevrijdingsfestival in De Alkmaarder Hout. Onderweg houden ze korte herdenkingen in De Rijp (9.20 uur RK begraafplaats), Stompetoren (10.50 uur Herdenkingsmonument) en in Alkmaar (13.15 uur monument Harddraverslaan).

De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Op 5 mei (Hemelvaartsdag) hangt de Nederlandse vlag (zonder wimpel) in top.

Meer informatie 4en5mei.nl, alkmaar.nl/nieuws en 5meialkmaar.nl. Kijk ook op herdenkingsstenenjoodsalkmaar.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl